Vi är nu äntligen här igen. UFC återvänder till Sverige och Stockholm i det som med lördagens publikkapacitet kan komma att stå som den näst största galan som har arrangerats i UFC:s historia. Tele2 Arena står som spelplats där vi har en hyperintressant och viktig huvudmatch framför oss. En match om chansen på titeln i lätt tungvikt står på spel när Alexander Gustafsson drabbar samman med Anthony Johnson. Trots en hel del ”fire power” så menar jag på att den svenska publiken, nödvändigtvis, inte kommer behöva ta del av ett snabbt avslut – något som spelas därefter där jag väljer att gå innan fredagkvällens invägning. Notera tiderna vad gäller spelstoppet i och med att galan har lagts sent in på natten för att man ska kunna anpassa sig till de amerikanska tittarna.

  • Match: Alexander Gustafsson – Anthony Johnson
  • Spel: Över 2,5 ronder
  • Odds: 1,80 @ Ladbrokes
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 03.30 25/1

Det har nu snart gått 1,5 år sedan Alexander Gustafsson (16-2) gick den där historiska titelmatchen mot en Jon Jones som framstod som direkt oövervinnerlig. ”The Mauler” var i ledning i 3,5 ronder där vi inte var långt borta från att få se en svensk mästare efter en enorm prestation. Sedan dess har Alex varit aningen otursförföljd där segern över en farlig Jimi Manuwa inte gav en titelmatch då en skada satte stopp för en retur med Jones och nu krävs en ny vinst om en chans på bältet ska kunna bli av – och där är vi idag när ytterligare en farlig utmanare har vuxit fram. Anthony Johnson (18-4) har tävlat i både mellanvikt och weltervikt, vilket känns helt obegripligt om man ser till hans storlek. Nu tävlar han i rätt viktklass och har varit oerhört dominant med 7 raka segrar (totalt 8 raka vinster även om majoriteten har varit utanför UFC), däribland mot Gustafssons träningskamrat och svårbemästrade Phil Davis efter en väldigt imponerande insats.

”Rumble” har profilerat sig som en stark utmanare och har både verktyg och potential till att förstöra den svenska festen. Johnson är en storvuxen och stark power striker som kan variera sina slag på ett vägvinnande sätt – jag misstänker dock att han inte kommer få det utrymmet i samma utsträckning mot den här typen av motstånd att jämföra med de övriga två matcherna han har gått sedan sin återkomst till UFC. Alexander Gustafsson står även han för väldigt mycket kraft men är desto mer teknisk där jag hävdar att hans rörelsemönster är den stora skillnaden de båda kombattanterna emellan. Alex har inte bara väldigt bra händer, men även väldigt bra på att utnyttja sitt fotarbete där hans förmåga att röra sig på ett skickligt sätt är starkt bidragande till att han hittar ytor och därmed även vinklar för sina slag som gör honom till en mer aktiv och träffsäker striker.

Jag anser att Alexander Gustafsson ska ha goda möjligheter till att styra upp en ny träff med Jon Jones. Väljer dock att inte gå på vinnarspelet där jag i första hand intresserar mig av hur jag misstänker att inledningen av det här mötet kommer att se ut, vilket bidrar till att jag tror att vi kan komma att passera, åtminstone, lite mindre än halva matchtiden. Väldigt mycket står på spel där Gustafsson har erfarenheten av att ha gått 5 ronder medan det här är den allra första gången Johnson går en sådan match. Mauler, som har nämnt att han kommer behöva vara taktisk, är medveten om att Johnson kommer vara som allra farligast när han är fräsch och kommer försöka ta udden av den explosiviteten genom att sätta motståndet i rörelse och jag skulle inte bli alltför förvånad om han även valde att mixa in något försök till att ta det här till mattan. Rumble, som tidigare har utmärkt sig på ett negativt sätt genom att tröttna en aning, har inte råd att torska energi tidigt i en match som är schemalagd över 25 minuter. Så till vida att han inte hittar en tillräckligt stor lucka så misstänker jag att även han kan agera lite mer återhållsamt än vanligt. Noterbart även att över 40 matcher, som de båda kombattanterna skrapar ihop tillsammans, så har varken Gustafsson eller Johnson slagits ut. Kan vara värdefullt att ha med i beräkningarna i en duell som stundtals, om inte över hela matchen, kommer hållas på fötterna.


Några av de övriga spelbolagen har nu börjat trilla nedåt i oddsfördelningen där överspelet nu räknas in som favorit under 1,8. Skulle dessa herrar göra upp i en match av den här digniteten, över 5 ronder, vid mer än ett tillfälle så vill jag hävda att majoriteten kommer visa upp en matchbild som talar för att vi inte kommer se ett avslut under de inledande 10 minuterna. Även om båda herrarna besitter en hel del glöd i slagen så tror jag att båda kan vara tuffa nog att hantera svårigheterna som de eventuellt hamnar i. Tror på Gustafsson som segrare, men att vi får vänta in ett avslut eller eventuellt domslut. Medelinsatsen spelas på att det här mötet går förbi den andra ronden.

/Puyol