EM-kvalet rullar vidare och vi tar oss till den mycket jämna Grupp I för att kika till Albanien – Portugal. Hemmalaget ligger trea i gruppen just nu, men det är på samma poäng som Danmark och endast en pinne bakom kvällens motståndare. Lyckas de få hål på portugiserna ikväll?

  • Match: Albanien – Portugal
  • Spel: Hemmalaget över 0,5 mål
  • Odds: 1,75 @ unibet
  • Insats: 3/10 units
  • Spelstopp: 20:45

Albanien har överraskat i detta EM-kval och parkerar alltså på en tredjeplats i gruppen med 11 inspelade poäng. Nu fick laget tre gratispoäng i mötet mot Serbien som blev avbruten, men Albanien har stått för väldigt fina prestationer förutom den. Bland annat så plockade man ner Portugal på bortaplan med 1-0 för exakt ett år sedan, efter ett mycket fint volleymål från Balaj. Knappast ett rättvist sett till chanserna i det mötet, men jag tror inte albanerna är lika försvarsinriktade på hemmaplan, samtidigt som Portugal är aningen överskattade i vanlig ordning. Kikar vi till Albaniens hemmamatcher i detta kval så gjorde man mål mot både Danmark (1-1) och Armenien (2-1), där en hel del chanser skapades. Albanien biter oftast ifrån sig bra just på hemmaplan och kikar vi 20 hemmamatcher tillbaka så har laget nätat i 16 av dessa, bland annat två gånger mot Frankrike.
Hos hemmalaget stryker vi idag försvararen Mergim Mavraj, men vänsterback Elseid Hysaj ser ut att vara tillbaka i speldugligt skick. Inga större bekymmer framåt i planen.

 

Portugal har efter förlusten mot Albanien plockat fyra raka segrar och toppar Grupp I just nu med en poäng till godo på Danmark och Albanien. Men portugiserna har inte imponerat allt för mycket i de två senaste kvalmatcherna där Serbien (2-1) och Armenien (3-2) stått för motståndet. Förvisso har man åkt på ett par riktiga drömmål i baken mot dessa lag, men spelet i övrigt har inte övertygat och portugiserna har släppt till en del chanser. Kikar vi till laget så finns det en del frågetecken bakåt tycker jag, framförallt på mittback Pepe som fått värme bänken i Real Madrid under ligaspelets två matcher. En herre som vanligtvis har ganska dålig tajming och det lär inte bli bättre när man får sitta på bänken. Nu såg det bra ut mot Frankrike (0-1) för tre dagar sedan, men en träningsmatch är alltid en träningsmatch.
Till dagens match stryker vi Coentrao, Moutinho och William Carvalho som alla tre går skadade. Inte heller mittfältare Tiago kommer till spel efter sitt röda kort mot Armenien. Vidare så sätter vi ett frågetecken för Ricardo Carvalho som gick ut tidigt mot Frankrike. En del bekymmer bakåt med andra ord.


Portugal må ha många fler klasspelare i laget än Albanien, men fotboll är en lagsport och där tror jag albanerna är betydligt mer sammansvetsade än Portugal. Hemmaplan inför fanatiska fans bör innebära lite mer offensiv fotboll, och jag tror vi får se ett hemmamål idag. Vi testar en insats strax under medel på spelet!

/e@sy