Vi håller oss kvar i UFC 183 och dess huvudkort där vi kan ha en kandidat till ”fight of the night” i lättviktsklassen där en stigande Al Iaquinta står som en lättare favorit mot den evigt aggressive och bonusjagande Joe Lauzon. Ser man till en större dos av rutin, i kombination med kvaliteterna som en slipad ”finisher”, så måste man nog ge mötets underdog en chans.

  • Match: Al Iaquinta – Joe Lauzon
  • Spel: Lauzon
  • Odds: 2,62 @ Bet365
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 04.00 1/2

Med ett rejält main event, eller framförallt en eller två efterlängtade återkomster, har ett par tillställningar hamnat i skymundan – däribland den här sammandrabbningen som både kan bli sevärd och väldigt underhållande. Återstår att se om båda lyckas bjuda upp där detta, i mångt och mycket, är ett möte mellan den äldre mot den yngre generationen trots att det inte är mer än 3 år som skiljer de båda kombattanterna åt. Al Iaquinta (10-3-1) från Serra-Longo Fight Team (där mellanviktsmästaren Chris Weidman ingår) kommer nu från två imponerande avslut men går nu kanske sitt allra tuffaste test mot veteranen Joe Lauzon (24-9) som har en förmåga att blanda sig in i tillställningar som brukar gå av i ett rejält tempo. Hela 13 av hans totalt 17 matcher i UFC har inneburit en bonusutmärkelse åt något håll, vilket han är rekordhållare med.

Undantaget om det här vid något tillfälle skulle gå till mattan och utveckla sig till en ren grappling-match, där Lauzon är oerhört skarp och kreativ, så är Iaquinta troligtvis mer tekniskt välpolerad i sin boxning och brottning att jämföra med motståndet, något som bidrar till att han i större utsträckning kan diktera villkoren i det här mötet. Det till trots, man måste nog uppskatta Lauzons position som underdog med hans kvaliteter som avslutare, vilket skulle göra honom till ett hot mot en kraftig majoritet av den här starka viktklassen.

23 av hans 24 segrar i officiella tävlingsmatcher har varit via avslut (teknisk knockout eller submission) vilket är direkt anmärkningsvärda siffror, och skulle han hitta den minsta lilla luckan blir han väldigt farlig per automatik. ”Raging” Al har ett godkänt 5-2 i UFC men går nu upp mot en hel del erfarenhet och kyla i mer pressade situationer, och även om Lauzon har sett bättre ut (trots att han kommer till det här mötet med två raka segrar i bagaget) så är det en värdefull egenskap att bära med sig där han, till skillnad från motståndet, har mött några av de främsta pjäserna i den här divisionen.


Kanske att det här testet kommer något för tidigt för att spelbolagens favorit ska vara just det av den här storleken i nuläget. Vinnarspelet på Joe Lauzon testas med en insats under medel.

/Puyol