Athletic Bilbao har lämnat Baskien för en längre vistelse i Österrike, där man ska hinna med att spela tre träningsmatcher på nio dagar. Man inleder med en match på lördagskvällen, där Al Hilal från Saudiarabien står för motståndet. Athletic har inte tappat många spelare från fjolårssäsongen, därför tror jag att spelet kommer sitta från start här.

  • Match: Al Hilal – Athletic
  • Spel: Athletic -1 (asian handicap)
  • Odds: 1,80 @ bet365
  • Insats: 2/10 units
  • Spelstopp: 19:00

Al Hilal betraktas som ett av de bättre lagen i Saudiarabien och har flertalet ligatitlar på sitt samvete. Det var här som Christian ”Chippen” Wilhelmsson spelade under fyra säsonger, där han faktiskt lyckades plocka hem ligan vid tre tillfällen. Men efter ligaguldet 2011 så har laget inte lyckats plocka hem någon mer ligatitel, där man slutat på en andraplats de två senaste säsongerna. Kikar vi till truppen så domineras den av inhemska spelare, endast fyra importer hittar vi. Det är inga spelare jag känner igen direkt, där man bland annat plockat två brassar från Fluminense, vid namn Thiago Neves och Digao. I övrigt vet jag inte särskilt mycket om det här laget, men den inhemska ligan i Saudiarabien är självfallet flera klasser sämre än den spanska ligan. Inte ens hemmaplan får Al Hilal fördel av, då matchen som bekant spelas i Österrike. Laget träningsspelade mot Dynamo Kiev för tre dagar sedan, en match som man vann med 3-0. Nämnda Thiago Neves satte då en spektakulär frispark från halva plan, som ni kan se här.

Athletic_200x200

Athletic Bilbao stod för en mycket fin fjolårssäsong där man tog den åtråvärda fjärdeplatsen, vilket innebär att man kvalar till Champions League den här säsongen. Efter en liten trevande start så fick man igång maskinen ordentligt och det här laget kan verkligen bjuda på fin fotboll i sina bästa stunder. Inför den här säsongen så har man nästan samma lag som föregående säsong, bortsett från Ander Herrera, som beslutade sig för att testa på spel i den engelska ligan. Självklart ett litet avbräck då Herrera är en riktigt bra fotbollsspelare, men Athletic står knappast och faller med honom. Det är laget före jaget som gäller hos baskerna och det är den stora styrkan man har tycker jag. Man har även värvat in en mycket intressant spelare i Borja Viguera, som närmast kommer från spel i Alaves. Viguera stod för 25 fullträffar förra säsongen i segundan, detta alltså i ett lag som nästan åkte ur. Han vann skytteligan på dessa mål och det ska bli spännande att följa hur han klarar sig i högstaligan den här gången. Athletic har träningsspelat mot Getxo för dryga veckan sedan, en match som man vann med 4-0. Målskyttar där var Kike Sola (x2), Laporte samt Viguera.


Utan att veta allt för mycket om Al Hilal så känns det som det borde vara en liten klasskillnad mellan lagen. Athletic har som sagt inte tappat särskilt många spelare inför säsongen och man kommer köra på med samma spelsystem och spelidé som vanligt. Det kommer bli en del byten när det nu vankas träningsmatch, men jag tycker att baskerna har en riktigt bra bredd i truppen för att inte försvagas av detta. Athletic -1 (asian) blir mitt spel i matchen, där det är insatsen tillbaka vid en uddamålsseger. Insats modell mindre är det som gäller.

/e@sy