Ikväll rundas den tredje gruppspelsomgången av där mästarna i grupp D ska jaga efter nya poäng, och för egen del så är det fullt fokus på mötet i Amsterdam där Ajax och Manchester City ska drabba samman. Här backar jag upp favoriten.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Champions League
  • Match: Ajax – Manchester City
  • Spel: Manchester City
  • Odds: 1,91 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 20.45

Den ljusblåa delen av Manchester kommer till spel med höga huvuden efter den urstarka vändningen i den senaste ligamatchen borta mot West Bromwich där man, med en man mer, såg till att vinna matchen efter att ha legat under med 1-0. Något trögare har inledningen på årets Champions League-spel varit där man istället tappade ledningar borta mot Real Madrid för att sedan, med mycket flyt, nå en poäng mot Dortmund. Något svagare motstånd ikväll i en match där uppgiften känns fullt överkomlig.

Om kvällens bortalag misslyckas med att vinna här samtidigt som Dortmund plockar minst en poäng, så kommer vägen till åttondelsfinalen bli väldigt, väldigt lång. När det kommer till plats 2 i gruppen (i och med att Real Madrid får ses som en stor favorit till gruppsegern) så är matcherna mot Ajax ordentliga nycklar för både City och Dortmund, och engelsmännen har som bekant en svår match på tysk mark i den sista omgången.

City kommer till spel utan David Silva, Javi Garcia, Maicon och Jack Rodwell. Ser väl egentligen endast Silva som ett mindre avbräck (inte gjort något större väsen av sig den här säsongen) då man i övrigt har en ruskigt bred och jämn trupp som klarar sig bra mot diverse frånvaron.

Edin Dzeko i toppform

Som jag skrev i introt senaste gången man skulle behandla en match från den här gruppen – det är en skaplig sådan med de regerande ligamästarna från Spanien, England, Tyskland och Holland. Om jag ser till den sistnämnda nationen, och det på klubblagsnivå, så har man helt enkelt alldeles för svårt att hävda sig mot topplagen från de större ligorna och det är långt ifrån otänkbart att man kommer stå på noll inspelade poäng efter kvällens match.

Holländarna kommer från två raka kryss i ligan och man har alltså förlorat båda de inledande gruppspelsmatcherna i CL. I överlag har man inte haft mycket att sätta emot i dessa matcher även om man hade 0-0 långt in i matchen mot tyskarna. De senaste åren har de holländska lagen inte skördat alltför många framgångar på den här nivån och jag tror inte att man direkt hurrade när man följde lottningen till gruppen. Man får klara sig utan Sigtorsson på topp, Enoh på mitten och Boilesen i backlinjen i den här matchen.

Skillnaden mellan detta klassiska Ajax och storsatsande Manchester City är väl att holländarna, traditionsenligt, alltid har lyckats fiska upp och utveckla talanger medan Manchester, med en enorm plånbok, har spenderat stora pengar på att värva in spelare av absoluta toppklass. Grundkapaciteten hos bortalaget är såklart någon nivå högre och 1,91 ggr på bortasegern känns helt okej på förhand.

____________________________________________________________________________

I normala fall så föredrar jag att spela på överspel/lag istället för raka segrar, men då oddset för det senare är högre så tycker jag att det passar bättre här då jag inte tror att hemmalaget gör mer än ett mål. Medelinsatsen på att City får åka hem till Manchester med tre värdefulla poäng i bagaget.

/Puyol