Testar även ett tredje spelobjekt för kvällen när Champions League-gruppspelet avslutas nu inom ett par timmar. Ytterligare ett möte av stor betydelse där fortsatt europeiskt cupspel ligger i potten när vi nu vänder blickarna mot det något mindre mötet, att jämföra med Barcelona-PSG, i grupp F. Ajax tar sig an Apoel Nicosia i Amsterdam Arena där hemmalaget klarar sig på en poäng medan motståndet måste gå för segern. Den holländska talangfabriken känns aningen vassare, framförallt i anfallsväg där gästerna har det desto svårare. Hemmasegern testas.

  • Match: Ajax – Apoel Nicosia
  • Spel: Ajax
  • Odds: 1,67 @ William Hill
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 20.45 10/12

Ajax står, likt kvällens motstånd, alltjämt utan en seger i en grupp där man inte har kunnat utmana Barcelona och Paris. Två poäng i de inledande omgångarna har dock räckt för att ett kryss i kvällens sammandrabbning ska vara tillräckligt för ett avancemang till Europa League och därmed fortsatt europeiskt cupspel. Den anrika holländska klubben går bra i övrigt, starkt på inhemsk mark där man är en poäng ifrån serieledande PSV och man har kanske sin allra främsta period, hittills under den här säsongen, just i detta nu. I de 6 senaste ligamatcherna, med 5 fullpoängare på det, har man stått för 21 mål framåt och däremellan stod man även upp riktigt väl i bortamötet med PSG där man hade en poäng tills kvarten återstod och stundtals visade man upp vilka kvaliteter man har med bollen i ägo där man är skickligt i sitt passningsspel. Man var någorlunda bekvämt vid att föra spelet nere i Nicosia med ett stort bollinnehav och betydligt fler chanser till mål, något som rimligtvis borde vara minst lika tydligt här i Amsterdam.

Hemmalaget kommer till spel utan ett par skandinaver där Sigthorsson, Boilesen och Fischer är otillgängliga för spel pga skador. Frågetecken på El Ghazi samt Zimling.

ajax

Apoel Nicosia går även dem starkt på inhemsk mark, även om konkurrensen är långt ifrån märkvärdig hemma i Cypern. En poäng av 15 möjliga i det här gruppspelet får även ses som en relativt tydlig signal på att man inte räcker till på den här nivån, även om man har hållit siffrorna nere i bortamatcherna mot Barca och PSG, men till skillnad från motståndet har man i princip inte kunnat hota någonting framåt. Anfallsspelet har även på slutet varit något håglöst om man räknar in ligaspelet och över de 6 senaste tävlingsmatcherna som har spelats så har man nollats i 4 av dessa. Ganska anmärkningsvärt att cyprioterna, över 5 gruppspelsmatcher, inte har haft mer än 6 avslut på mål (totalt 25 mot) och det enda målet framåt har slagits in via en straffspark. Man har byggt det här äventyret kring ett starkt kollektiv med försvarsspelet i främsta rum där man är någorlunda tryggt i sitt grundspel på den egna planhalvan. Det här är dock en match man måste vinna där man inte kommer ha råd att vänta ut motståndet hela vägen, intressant att se hur man hanterar den omställningen. Till det här mötet kunde även förutsättningarna ha varit något bättre där ett par startspelare saknas.

Bortalaget kan sakna två nyckelspelare där De Vincenti stryks medan man har ett frågetecken på viktige Carlao i mittlåset. Joao Guilherme är avstängd medan Riise, Charalambides och Djebbour inte heller finns med i truppen.


Med tanke på motståndets bristande kvaliteter framåt så borde nog hemmalaget ses med rimliga möjligheter till att plocka en fullpoängare där ett mål kan vara tillräckligt. Ajax att vinna matchen spelas med medel.

/Puyol