Vi tar oss till returen av Europa League-kvalet och mötet mellan AIK och finska VPS Vaasa. Det blev 2-2 i första mötet vilket betyder att VPS måste vinna matchen eller kryssa med minst 2 mål gjorda. Alltså måste man framåt, men som vi alla vet så är AIK riktigt starka på hemmaplan så det kommer bli oerhört tufft för bortalaget som ligger tvärsist i finska högstaligan som inte håller så hög kvalité rakt igenom. Vi kommer nog se ett dominerande AIK som även kommer få kontringsmöjligheter.

  • AIK – VPS Vaasa
  • Spel: AIK över 6.5 hörnor
  • Odds: 1.76 @ Unibet
  • Insats: 3/10 Units
  • Spelstopp: 19.00

AIK är som sagt riktigt starka på hemmaplan och förväntar mig att man kommer ta kommandot under hela matchen, möjligen att man slappnar av lite mot slutet. Men det räcker ju med att VPS gör 1 mål så måste man genast framåt. Så jag räknar nästan med att man gör sin grej och dödar matchen så gott det går. Det är klasskillnad mellan lagen. AIK var det klart bättre laget i första matchen och det på bortaplan, statistiken talar även sitt tydliga språk i den matchen, men man fick ”bara” 2-2 trots att man låg under med 2-0.

I Allsvenskan har man på de 5 senaste hemmamatcherna skapat såhär många hörnor: Örebro 6 st, Hammarby 8 st, Norrköping 9 st, Helsingborg 6 st, Falkenberg 9 st. Ja som ni ser ligger hörnorna på ganska många och jag skulle vilja säga att motståndet är ungefär Falkenberg-kvalité så 7-9 hörnor lär man väl kunna skapa ikväll. Enda hotet är att man dödar matchen i form av flera mål tidigt och då slappnar en aning, därför är inte insatsen högre än vad den är. Men man ställer dock upp med en ganska bra elva troligtvis. Nabil Bahoui har ju lämnat nu, in kommer Niclas Eliasson istället som var bra senast mot Kalmar när han hoppade in och som älskar att utmana på kanten.

UEFA Europa League

VPS Vaasa ligger alltså tvärsist i finska Veikkusliiga och man är betydligt bättre på hemmagräs än bortagräs vilket poängskörden hemma i Finland visar ganska tydligt på, 8 poäng hemma kontra 1 poäng borta. Man hade tur som fick 2-2 med sig till bortamatchen men här tar det stopp. För det ska ni veta, det är klasskillnad mellan lagen. Endast topp 2-3 i finska Veikkausliiga kan mäta sig med topp 5-6 i Allsvenskan och då oftast på hemmaplan bara. Nu har VPS dessutom fått sin bästa målskytt skadad vilket är väldigt opassande och det är såklart ett jätteavbräck. Bästa man kan hoppas på är att stå emot AIK så mycket det går och sedan mot slutet hoppas på att man gör något mål. Men AIK kommer dominera matchen ganska hårt vilket säkert kommer leda till ett antal hörnor.

VPS släpper till väldigt mycket hörnor vad jag sett på statistiken hemma i finska ligan såväl hemma som borta. Men om vi räknar upp de senaste 5 bortamatcherna så har man släppt till såhär många hörnor: HJK 9 st, SJK 2 st, Rovaniemi 4 st, KuPS 10 st, SJK 7 st. Och HJK är väl det lag som ligger närmast AIK i kvalité, så jag räknar väl med liknande siffror idag.

————————————————————————————————————————————————————–

AIK är klart bättre än VPS och det bör spegla sig på spelet ikväll. Man stället även upåp med en bra elva där kantspelet säkerligen kommer bli bra. Man är väldigt hemmastarka och skapar mycket hörnor. VPS släpper till mycket hörnor vad jag kan se på statistiken vilket inte är så förvånande när man ligger tvärsist. Och man är ganska usla på bortaplan. Dessutom har man sin bäste målskytt skadad här så blir nog mest att försöka hålla tätt för att på någon fast situation göra något mål. Nä jag spelar AIK över 6.5 hörnor till oddset 1.76. Insatsen blir dock lite under medel. Jobba!

/ L’orso