Efterlängtad hemmapremiär för AIK:s del, så även den absolut första tävlingsmatchen i klubblagssammanhang i den nyinvigda nationalarenan där över 43 000 biljetter redan är sålda. Vi har en häftig match framför oss sett till det stora intresset där hemmalaget får gälla som någorlunda klara favoriter. I första hand väljer jag dock att koncentrera mig på två olika lagdelar hos de respektive lagen.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan, Sverige
  • Match: AIK – Syrianska
  • Spel: Bortalaget att inte göra mål
  • Odds: 1,78 @ Unibet
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 15.00

AIK går mot en spännande säsong med den tidigare nämnda arenan där jag vill lyfta fram laget som den starkaste guldkandidaten den här säsongen. Man har fått bygga vidare på sin trupp där man redan har en väldigt stabil grund att stå på. En godkänd premiär slutade med oavgjort där jag känner att man kan växla upp ytterligare någon nivå. Syrianska kan få det desto jobbigare med en tunn trupp där väldigt mycket kommer hänga på ett fåtal trotjänare. Att jämföra med de tidigare säsongerna, där man har lyckats hålla sig kvar med relativt knapp marginal, så ser det kanske som allra tuffast ut till det här året. Premiären var inget vidare där man inkasserade en rejäl 0-3 torsk mot Kalmar, och det hemma i Södertälje.

AIK kommer till spel utan en skadad Henok Goitom på topp. Frågetecken på Martin Lorentzson och Nabil Bahoui pga sjukdomar, dock uttagna i truppen. Celso Borges återkommer efter avstängning. Syrianska har småskador på Sebastian Svärd och Sebastian Rajalakso, men det sägs att båda ska kunna starta.

AIK har Allsvenskans främsta och bredaste backlinje med ett grundspel i defensiven som laget är väldigt bekvämt i. Man var det laget som släppte in minst mål ifjol där man lyckades hålla nollan intakt i 12 av 30 seriematcher. Försvarsspelet har varit lagets adelsmärke över några säsonger nu där man andas stabilitet, och även vid skador kan man kasta in fullgoda ersättare. Visserligen släppte man in 2 bollar i premiären, dock utan att ge bort särskilt många målfarligheter. I samma veva en avsevärd skillnad på Elfsborg borta, som är de regerande mästarna, att jämföra med dagens motstånd som känns ruskigt tunt framåt.

Syrianska har en svår säsong framför sig där man på pappret inte har tillräckligt med kompetens på diverse positioner. Jämfört med fjolåret har man blivit av med Johan Arneng, Yussuf Salleh och Labinot Harbuzi, bl.a., samt anfallarna George Mourad och Admir Aganovic. Man kliver in i denna säsong med endast en kontrakterad, renodlad anfallare i truppen. Dinko Felic är en klassisk target-player, stark på huvudet men relativt långsam, och jag förväntar mig att dagens motstånd kommer kunna plocka bort honom utan större bekymmer. Man kommer inte kunna hota i djupled och till det så har kanske lagets individuellt skickligaste spelare, Sharbel Touma, gått skadad under hela försäsongen. Tror inte att man kommer kunna etablera något vidare i anfallsväg där jag, i större utsträckning, misstänker att det allra vassaste som kommer skakas fram är på chans och via skytte utifrån.

Ser man till inbördes möten så har Syrianska endast lyckats göra ett målAIK om man ser till de 5 senaste matcherna de båda lagen emellan, senast i svenska cupen för snart en månad sedan.


Spelar på att AIK lyckas hålla nollan intakt i sin hemmapremiär.

/Puyol