Då tar vi oss till Europa League-kvalet där AIK tog sig vidare från första omgången och ska nu möta ett lag från Armenien som heter FC Shirak. Första känsla är att det borde vara klasskillnad här, speciellt när AIK är så hemmastarka men även för att Shirak hade en del tur att ens ta sig till den här omgången. Och jag tror att AIK vill döda mötet med Shirak rätt snabbt och inte åka till Armenien, mitt i den allsvenska, striden, med ett risigt resultat med sig. Nä tror proppen ur från hemmalaget!

  • AIK – FC Shirak
  • Spel: AIK över 2.5 mål
  • Odds: 1.85 @ Unibet
  • Insats: 6/10 Units
  • Spelstopp: 19.00

AIK har jag ju påpekat flera gånger om att dom är riktigt hemmastarka vilket statistiken tyder på också. 9 matcher, 8 segrar 1 oavgjord och man har gjort såhär många mål i varje match: 2, 3, 3, 2, 2, 3, 4, 4, 4. Ja man har alltså 3 raka matcher med 4 mål gjorda. Speltipset i sig är över 2.5 så vi behöver ju bara minst 3 mål. Nu är det såklart svårt att tippa såna här matcher när man inte har den blekaste koll på bortalaget mer än statistik typ. Men i den form AIK är i när man spelar inför sina fans råder det inga tvivel om.

Dessutom är nyförvärvet Stefan Ishizaki uttagen till dagens match vilket kan vara ett tillskott till den offensiva delen, han har ju en bra frisparksfot om inte annat. Nu kanske han inte startar, men känns inte så viktigt i alla fall då jag tror att man fixar att göra 3 mål ändå rätt så enkelt, kanske redan i första halvlek. Och det är en bra trupp Andreas Alm har tagit ut så jag är inte orolig alls för uppgiften ikväll.

UEFA Europa League

Shirak har jag som sagt inte koll på alls, mer än att man hade en gnutta tur att ta sig vidare från första omgången. Man vann med 2-0 i första mötet mot Zrinjski även om statistiken säger att det borde slutat 1-1 typ. Väl på bortaplan mot Zrinjski hade man underläge 2-0 väldigt länge tills man gjorde mål i den 8e övertidsminuten(!) som tog dom vidare. Den matchen ägde hemmalaget ganska stort och borde såklart klarat det där men skam den som ger sig.

Det jag vet mer är att Shirak kom 3a i Armenska ligan förra säsongen och mötet mot Zrinjski var första 2 matcherna på 1 månad eftersom ligan slutade då. Så frågan är om man är helt match-fit för att spela på sin högsta nivå, vad nu det är för nivå, känns mycket tveksamt i alla fall. Sen kan man ju säga att bortaspelet i den inhemska ligan har varit sisådär, 6 vinster, 4 oavgjorda och 4 förluster med 21 insläppta på 14 matcher. Tror helt enkelt inte att man kan stå emot ett hemmastarkt AIK på bortaplan. Möjligen att man kan göra en bra match när man kommer hem men inte nu, inte ikväll. Man kommer få det tungt alltså.

———————————————————————————————————————————————————-

AIK är hemmastarkt och brukar ösa på framåt. 4 mål gjorda de 3 sista matcherna tyder på stark hemmaform. Nu möter man ett lag man ska vinna ganska bekvämt med och jag tror man vill döda det här mötet (på 2 matcher) ganska snabbt så man slipper att åka ner till Armenien och nerver i bagaget. man har tagit ut en stark trupp också, där nyförvärvet Stefan Ishizaki finns med också. Shirak avslutade sin säsong för mer än 1 månad sen och man hade tur att man ens gick vidare till andra omgången. Man är väldigt oerfaret av Europa-spel och borta mot AIK ska man, egentligen, inte ha något att hämta. Tror på stor-förlust för deras del. Jag spelar AIK över 2.5 mål till oddset 1.85. Insatsen är strax över medel. Jobba framåt!

/ L’orso