Hemmastarka AIK möter bortasvaga Mora under måndagskvällen för att fullborda den släpande sjätte omgången. AIK har rivstartat säsongen och tampas i toppen av tabellen medan Mora hamnar allt längre neråt i tabellen. Mycket tack vare sitt svaga bortaspel. Talar det för en hemmaseger när obesegrade AIK möter Mora?

  • MatchAIK – Mora
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Under 5,0 mål
  • Odds: 2,02 @ Unibet
  • Insats 2/5 units
  • Spelstopp: 5/10, 19:00

AIK har imponerat i inledning av säsongen. Åtta spelade matcher och femton inspelade poäng. Det leder till en stark tredje plats i tabellen. Som visserligen delas med ytterligare fyra lag, men trots allt, laget ligger trea. I den senaste omgången mötte AIK toppkandidaten Björklöven på bortais. AIK tog ledningen med 1-0, men därefter var det hemmalaget som vända på steken och gjorde tre raka mål och vann matchen med 3-1. Förlusten innebar att AIK bröt sin två matchers långa segersvit.

Något som däremot inte är brutet är segrarna på Hovet. AIK har spelat tre hemmamatcher och är fortsatt obesegrat i hemmaborgen. Tre hemmamatcher och senast tvålades Leksand dit med hela 7-3. AIK har på dessa tre hemmamatcher tagit nio poäng av nio möjliga och är Hockeyallsvenskans sjunde bästa hemmalag.
På dessa matcher har AIK öst in mål och har en målskillnad på 14-8. Det ger ett snitt på 4,66 mål framåt och 2,66 mål bakåt.

AIK kom till spel med fullt lag senast och i skrivande stund har inte laget släppts för kvällens match.

AIK V.S mora_200

Mora åkte på andra raka förlusten efter att ha förlorat mot Asplöven med 3-1 på bortaplan. Detta trots att Mora var det klart bättre laget och skapade nog med lägen för att kunna avgöra matchen. Men med massor av onödiga utvisningar och ineffektivitet kostade det istället en förlust och noll poäng med sig från Haparanda.
Formen i övrigt är inget vidare och Mora har ynka två poäng på dom fyra senaste matcherna och har endast gjort fyra mål under ordinarie tid på dessa fyra matcher. Det leder till att Mora sjunker i tabellen och har efter åtta spelade omgångar tolv poäng och befinner sig på en nionde plats.

Bortaspel, ja vad är det för Mora? Ifjol var laget tredje bäst i Hockeyallsvenskan men denna säsong då? Ja, fyra spelade bortamatcher och förutom straffsegern över Pantern i borta premiären har laget åkt på tre raka förluster på bortais. Endast två inspelade poäng och seriens näst sämsta bortalag. Inte nog med är målskyttet ett stort besvär för Mora på bortais. Ynka sex mål framåt, ett snitt på 1,5 mål per match. något positivt är att laget ”bara” släppt in tolv mål, vilket ger ett snitt på tre insläppta mål per bortamatch.

Fyra möten förra säsongen.
Dessa fyra möten inleddes med två raka segrar för Mora. En på bortais och en på hemmaplan. Därefter var det AIK’s tur att vinna en hemmamatch och en bortamatch. Noterbart av detta är att tre av fyra matcher slutade under 5,0 mål. Även att Mora har blivit nollade i två raka möten mot AIK.
På Hovet har AIK avgått med segern i tre av dom fem senaste mötena. Noterbart är att tre av dessa fem matcher har slutat under 5,0 mål.

Blir det säsongens första målsnåla match på Hovet?
AIK som har öst in mål på hemmaplan möter ett Mora som har stora bekymmer med målskyttet på bortaspel. Vad är det som egentligen talar för underspel då? Jo, det är att Mora har spelat upp sig rejält på bortaplan och tajtat till defensiven något enormt. Förvisso tre insläppta mål mot Asplöven sist, men då kom det tredje målet med sju sekunder kvar i tom kasse. Annars bara två insläppta mål mot hemmastarka Västerås. Det tillsammans med att Mora har ofantliga problem med att göra mål på bortaplan. Ett målsnitt på 1,5 mål framåt säger en del.
Mora kommer inte vilja bjuda upp till någon hawaii-hockey och har pratat noggrant om att inte dra på sig onödiga utvisningar och ska Mora lyckas ta poäng i matchen har inte laget råd att släppa in tre, fyra puckar.
AIK har imponerat starkt och har tre raka hemmasegrar. Försvarsspelet ser bra ut och offensiven likaså. Men att möta ett välstrukturerat Mora är inte det enklaste, speciellt inte när laget är stora favoriter inför mötet och det kommer inte bli lätt att vinna ikväll. AIK kommer inte ha råd att gå bort sig och kommer sannolikt tänka sig för innan passningarna kommer.
Underspelet gör sig inte sämre att Mora har blivit nollad i två raka matcher mot AIK, fyra gjorda mål under ordinarie tid på dom fyra senaste matcherna och tre av dom fyra mötena förra säsongen slutade med fyra mål eller färre. Mora vill avsluta sin bortaturné med seger, då kommer det behövas hållas tätt bakåt.
Mitt spel blir under 5,0 mål till 2,02 hos Unibet.