God utdelning i de båda allsvenska matcherna igår, gör därför ett nytt försök när vi gästar nationalarenan i huvudstaden den här gången. AIK tar emot Mjällby i något som kan bli en trevlig tillställning, framförallt för hemmalagets del där jag tar ställning till deras fördel.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: AIK – Mjällby
  • Spel: AIK
  • Odds: 1,62 @ Nordicbet
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 19.00 1/7

AIK har, efter en trög och ojämn inledning, börjat hitta sitt spel där man nu har vunnit 4 av sina 5 senaste matcher. Man har tagit upp jakten på topplagen där prestationen senast mot ett väldigt svårslaget Helsingborg var en stark sådan. Mjällbys trend nu på slutet går i den motsatta riktningen där man har förlorat båda sina matcher efter landslagsuppehållet. Framförallt så är det försvarsspelet som har havererat något efter den pigga inledningen där man var vårens mest positiva överraskning.

AIK kommer till spel utan Celso Borges som är iväg på landslagsuppdrag samt Alexander Milosevic som är avstängd. Mjällby däremot tvingas stå för ännu fler förändringar i truppen att jämföra med föregående match där Kristian Haynes, Jasmin Sudic, Daniel Ivanovski, Viktor Nilsson och Hannes Sigurdsson inte är tillgängliga för spel.

657

Inför den 14:e omgången hade endast ett lag (Helsingborg) gjort fler mål än Mjällby, vilket uppmärksammades förra veckan när man fick 1,70 ggr insatsen på laget att göra just ett mål borta mot IFK Göteborg. I vissa avseenden skulle jag vilja luta mig ditåt på nytt (förutsatt att oddset hade tillåtit det) när tankarna kring den här matchen började gå för någon dag sedan. Av tradition har man dock svårt mot stockholmarna (inte ett mål framåt 6 matcher i följd) och det med kännbara avbräck för dagen. Det är att jämföra med AIK som kan ersätta Milosevic och Borges med Majstorovic (landslagsmeriterad) och Quiason (stor potential). AIK ska vara ett topplag medan Mjällby kan vara på nedgång efter en bättre inledning. Där någonstans står vi nu.

Bortalaget tvingas rotera om i backlinjen där Sudic och Ivanovski har två högst stabila inslag. Haynes befinner sig i toppen av skytteligan där han utöver målen även står för en del framspelningar och en god förmåga att vinna bollen högt upp i banan. Här försvinner, eventuellt, poänggivande aktioner i något som har varit lagets styrka, dvs anfallsspelet. I de två senaste insatserna har dock försvarsspelet stuckit ut än mer och det på ett negativt sätt med totalt 6 insläppta mål. Om man sedan bortser från 3-0 segern mot Djurgården som man i princip fick gratis efter ett inkastat föremål från läktaren (matchen avbröts som bekant vid 1-0 minuterna innan halvtid) så har man endast hållit nollan i en (Gefle hemma) av 12 matcher. Siffror som talar emot en behaglig resa här då jag inte tror att man kommer kunna etablera alltför mycket framåt.

AIK är i zonen just nu där man presterar en bra fotboll, vare sig det är alltför övertygande eller desto mer dominant. Det var nog bra många år sedan man var så här fyndigt framåt med många kreativa fötter och ett sylvasst anfallspar som kompletterar varandra väl. Ett visst frågetecken för en något trög backlinje, även om jag vill känna mig lite mer bekväm här när motståndet inte kan kontra med någon större speed. En ny vinst här skjuter upp laget till tätstriden.


Hemmasegern spelas med en insats strax över medel. AIK att vinna matchen till 1,62.

/Puyol