Inför säsongen var snacket att matcherna AIK mot Leksand skulle vara slaget om seriesegern. Så har det bara varit från det ena hållet då AIK har gått som raket medan Leksand inte alls har haft samma flyt. Men flytet kom då laget bytte tränare och laget klättrar allt snabbare uppåt i tabellen. Nu gästar laget AIK som underdogs och det är verkligen något som kan passa dalmasarna som imponerade innan uppehållet.

  • MatchAIK – Leksand
  • Liga: Hockeyallsenskan
  • Speltips: X2
  • Odds: 2,21 @ Nordicbet
  • Insats: 2/5 units 
  • Spelstopp: 26/12, 16:00

AIK har gått fram starkt under grundserien av Hockeyallsvenskan. Laget huserar på en andra plats med sextiofyra poäng efter trettiotre omgångar.
AIK hade möjlighet två gånger om att ta över serieledningen innan juluppehållet, men eftersom laget förlorade mot både Vita Hästen 1-2 hemma och med 2-1 mot Asplöven borta fick laget nöja sig med att placera sig på plats två i tabellen.

Förlusten mot Vita Hästen på hemmaplan var AIK’s första hemmaförlust på åtta hemmamatcher. AIK har varit stekheta hemma på Hovet och har efter sexton hemmamatcher tagit fyrtio poäng vilket gör laget till seriens bästa hemmalag.
Det går notera att AIK har vunnit fjorton av sina sexton hemmamatcher och har bara gått poänglösa i två stycken.

AIK V.S leksand_200

Leksand avslutade med en viktig 3-1 över Vita Hästen på hemmaplan. Segern betydde poäng för tredje matchen på raken och lagets tredje seger på dom fem senaste matcherna.
Med Per-Erik Johnsson i båset har Leksand klättra i tabellen och nu är laget inte långt ifrån playoff-spel. Laget har fyrtiosju poäng efter trettiotre omgångar och placerar sig på en nionde plats med bara ett poäng upp till just playoff.

Lagets bortaspel har däremot inte skrämt många motståndare. Endast fyra segrar på sexton hemmamatcher, men något som ändå går att reflektera över är att Leksand har tagit poäng i sju av dessa bortamatcher. Och har dessutom tagit poäng i tre raka bortamatcher.
I den senaste bortamatchen föll laget mot serieledande Tingsryd med 5-4 efter övertid.
Totalt sett har Leksand spelat ihop fjorton poäng på bortais och är seriens tolfte bästa bortalag.

Lagens näst sista möte under grundserien.
I första mötet på Hovet vann AIK med hela 7-3 där en svag andra period av Leksand förstörd kvällen.
I möte två som spelades i Tegera Arena fick i alla fall Leksand med sig poäng, men förlorade däremot med 2-3 efter straffar.

Kan Leksand skaka AIK på ett utsålt Hovet?
Det är dags för gnagarnas julafton och Hovet är utsålt sedan länge och publiklaget Leksand ska gästa. Ett hemmalag som har gått utomordentligt bra, framförallt på hemmaplan där poängen har ramlat in som på löpande band. Men att AIK ska stå i 1,70 mot ett nytt Leksand köper inte jag. Det på grund av att det är skillnad på Leksand med sin nye tränare.
Laget har tagit sex segrar av nio möjliga med Johnsson i båset, poäng i åtta av dessa tio matcher och det enda bottennappet kom när Per-Erik Johnsson var på semester och inte stod i båset. Laget ser ut att gå en segerviss framtid till mötes och Leksand besitter ett bättre lag än vad tabellen visar. Det har visat sig mer och mer och i lagets senaste bortamatch mot Tingsryd som förövrigt är seriens näst bästa hemmalag plockade Leksand en pinne. Det var dessutom poäng i den tredje matchen på raken för dalmasarna på bortais.
Så med ett pånyttfött Leksand på besök i ett stekande Hovet, mot ett hemmalag som var tröttkört innan uppehållet har allt att vinna och chanserna för poäng finns mer än väl. Att med vetskapen över att kunna ”förstöra” gnagarnas julafton kommer ge gästerna motivation och vilja så det räcker och blir över.
Därför blir mitt spel X2 till höga 2,21 hos Nordicbet.