Vi tar oss till Friends Arena i Solna där favoriterna AIK tar emot Sundsvall i en match som mycket väl kan bli en målrik match, dock finner jag oddsen för överspel här aningen för låga i nuläget så skippar det. Men fokuserar istället på ett annat spel som jag spelade bara för några dagar sen på AIK. Man möter ett Sundsvall som på bortaplan i år varit mycket upp och ner, men ändå bjudit på en sevärd fotboll. Faktum är att man är klart bättre på bortaplan än hemmaplan, poängmässigt sett.

  • AIK – Sundsvall
  • Spel: AIK över 5.5 hörnor
  • Odds: 1.77 @ Unibet
  • Insats: 7,5/10 Units
  • Spelstopp: 17.30

AIK är som jag sagt i tidigare rekar väldigt hemmastarka vilket man bevisar gång på gång. Som senast mot VPS Vaasa (4-0) i torsdags, som visserligen är sämre än Sundsvall i mitt tycke men strunt samma. Då skrev jag även en rek som påminner väldigt mycket om dagens rek, kolla här. Den gick in klockrent. AIK skapade till slut 9 hörnor vilket såklart var rätt väntat även om det fanns vissa frågetecken. Nu spelar man återigen hemma men denna gång lite tuffare motstånd. Men man ska fortfarande vara det spelförande laget. Och när Sundsvall känns lite ihåliga emellanåt så tror jag helt klart att AIK kan utnyttja det. Nabil Bahoui är ju såld som var en viktig spelare för offensiven hos AIK, men Niclas Eliasson visade i sitt inhopp mot Kalmar att han är att räkna med. Och han fick förtroendet att starta mot VPS i veckan och som han dominerade, riktigt bra var han och skapade lägen hela tiden.

Om vi ska dra snittet på de senaste 5 hemmamatcherna innan matchen mot VPS i torsdags så låg den på 7,8 hörnor. Men om vi ska räkna senaste 5 hemmamatcherna inklusive matchen mot VPS så ligger snittet på 8,2 hörnor. Man är som sagt ett starkt hemmalag som skapar mycket hörnor. Defensiven är inte som den var för några år sedan så man kan mycket väl släppa in mål mot ett lag som Sundsvall som spelar helt utan press. Man har ju dessutom 1e och 2e målvakterna borta, samt en avstängning på högerbacken Haukur Hauksson. Och det betyder ju att man måste jaga ännu mer ifall man släpper in mål, bara positivt för vårt spel.

aik_logo      Gif_sundsvall

Sundsvall har endast tagit 3 poäng på hemmaplan, visserligen har man mött svårt motstånd där men ändå. Deras bortafacit har dock varit mycket bättre och 10 poäng har man tagit på bortaplan. Men då kan vi vända på det och säga att man mött enklare motstånd på bortaplan. Nu möter man det tuffaste motståndet man haft på bortaplan i år så vi får se om man fortfarande lever upp till deras bortafacit eller om man åker på pumpen rejält. Men det vi kan säga är att offensiven funkat bra på bortaplan men man släpper till alldeles för mycket chanser. Ser det likadant ut mot AIK så tar man inga poäng här. Man kan dock göra något mål, vilket betyder att hemmalaget blir så blodröda hundar och kommer jaga febrilt.

Sundsvall har på de senaste 5 bortamatcherna släppt till så här många hörnor: Helsingborg 3 st, Hammarby 7 st, Gefle 2 st, Falkenberg 4 st, Halmstad 5 st. Ja som ni ser är det kanske inte jättemycket hörnor, men som ni också ser är det inget topplag man mött. Så matchen mot AIK blir nåt helt annat. Så statistiken hittills för Sundsvalls del vad gäller hörnor bakåt känns lite missvisande.

————————————————————————————————————————————————————–

AIK är ett starkt hemmalag som skapar mycket chanser, som i många fall leder till flertalet hörnor. Man har bra snitt på antalet hörnor på hemmaplan så linan ligger 1-2 hörnor för lågt vilket ger oss ett bra värde idag då man bara behöver skapa 6 hörnor. Sundsvall har bra offensivt men känns lite väl ihåligt i defensiven i många fall. Det kommer definitivt hemmalaget att utnyttja i den här matchen. Dock kan Sundsvall mycket väl göra mål vilket ger helt andra förutsättningar, bra sådana, för AIKs hörnor. Jag spelar AIK över 5.5 hörnor till oddset 1.77. Insatsen är ganska hög här. Jobba hörnor AIK!

/ L’orso