Dags för säsongens första Stockholmsderby och även den absolut sista för AIK:s del som hemmalag på Råsunda nu när man gästas av Djurgården. Introt kan göras hur långt som helst mellan två lag med lång historia mot varandra. Här tycker jag att det ena laget är lite väl stora favoriter och spelet blir därefter när jag förväntar mig en jämn och tät kamp.

  • Match: AIK-Djurgården
  • Spel: Djurgården +0,5 (asian handicap)
  • Odds: 1,95 @ Betsson
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 19.00

Spelet +0,5 är alltså detsamma som dubbelchans/halvgardering på bortalaget, dvs oavgjort eller/och bortaseger för vinst på spelet.

Efter 7 spelade omgångar så är AIK obesegrat med 13 poäng på en delad tredjeplats, 5 poäng före antagonisterna Djurgården som har inlett något ojämnt. Hyfsat många omgångar kvar och poäng att spela för och jag tror nog att dessa lag kommer sluta strax efter varandra när vi summerar den här upplagan av Allsvenskan.

Men, hur och vad jag tror om på vilka placeringar dessa lag kommer parkera på efter 30 spelade matcher vardera har ingen större betydelse här. Men i grunden så är skillnaden mellan dessa lag väldigt, väldigt små – med skillnaden att vissa detaljer har funkat bättre/sämre för båda lagen under inledningen.

AIK kommer till spel utan två tunga pjäser i form av Ivan Turina (målvakt) och Alexander Milosevic (mittback). Frågetecken på Helgi Danielsson på det centrala mittfältet även om han finns med i truppen. För blårändernas del så saknas Nahir Oyal och Joel Riddez som inte direkt har några framträdande roller.

Vad gäller just Turinas frånvaro för ”Gnagets” del så jämnas just den biten ut av att Djurgården inte direkt har någon Iker Casillas i målet, och det är väl i den positionen tränaren Magnus Pehrsson har något att fundera på. I övrigt så tycker jag att han har kommit en bra bit på vägen i sitt lagbygge.

AIK lever annars sedan en tid tillbaka mycket på stabiliteten i försvarslinjen, så man har en bra grund att stå på. I samma veva saknar man den där riktiga kreativiteten på mitten och man har exempelvis inga Banguras att luta sig mot som man hade under stora delar av förra säsongen. Med andra ord så kommer segrarna, även i fortsättningen, inte vara särskilt vackra.

Djurgården har inte riktigt hittat samma balans, men den senaste hemmasegern mot Örebro gav arbetsro och det var precis vad man behövde inför en sån här match. Tidigare under säsongen (kraftigt undantag för första 45 min mot Mjällby) har man stundtals presterat helt okej utan att få resultaten med sig, så finslipar man försvarsspelet någorlunda så kommer man klättra i tabellen.

På tal om försvarsspel så är det såklart väldigt imponerande att AIK endast har släppt in 3 bollar så här långt, men endast Gefle har gjort färre mål framåt. Och det av den enkla anledningen att man faktiskt inte skapar mycket målchanser. Man har ingen ineffektivitet att skylla på direkt, och fortsätter det i samma anda så kommer det kosta poäng de gångerna försvaret väl tvingas kapitulera.

-

AIK står alltså i drygt 1,90 i nuläget. Då har man inte besegrat kvällens motstånd på 4 möten samtidigt som man faktiskt står utan en seger på Råsunda så här långt in i säsongen. Samtidigt så kan man inte ge laget någon vidare fördel av hemmaplan heller då samtliga av dessa derbyn brukar spelas på Råsunda, så DIF har relativt god matchvana härifrån. Dessutom så är det ganska jämnt vad gäller fördelningen av supportrar på plats.

Det brukar bli tight i dessa derbymatcher och jag skulle tänka mig för innan jag spelade en favorit hursomhelst. Uddamålsvinster och kryss är ganska vanliga resultat. Kan jag då få nästintill 2 ggr på att det ena laget, i det här fallet Djurgården, inte förlorar när det känns så jämnt ser jag som klart spelvärt och insatsen blir därefter.

/Puyol