Man kan konstatera att den tionde spelomgången av Allsvenskan innehåller en rejäl höjdpunkt. Ett prestigefyllt Stockholmsderby mellan AIK och Djurgården och den första av det slaget på Friends Arena. En väldigt intressant match på många sätt där jag väljer att gardera det ena laget. Spelalternativet lockar på förhand.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: AIK – Djurgården
  • Spel: Djurgården +1 (asian handicap)
  • Odds: 1,70 @ Bet365
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 22/5 19.05

AIK har inte riktigt levt upp till förväntningarna under den första tredjedelen av säsongen där man parkerar i mitten av tabellen där prestationerna har varit ojämna. Man fick vänta till den femte omgången innan den första segern kom till via ett vinstmål på tilläggstid där man nu kommer från en något oförtjänt fullpoängare borta mot Öster (3-2), något som visserligen har jämnats ut med att man likväl kunde ha vunnit någon annan match men saknat det rätta flytet.

AIK saknar Nicklas Backman, Ibrahim Moro och Daniel Tjernström. Robin Quaison och Helgi Danielsson finns med i matchtruppen även om det hänger ett frågetecken över den sistnämndes medverkan från start.

2838862_570_321

Djurgården parkerar fortfarande sist i tabellen tack vare en betydligt sämre målskillnad än Halmstad, och det trots två raka segrar (bl.a. mot bottenkollegan samt Malmö) vilket säger en del om hur pass katastrofal inledningen har varit med endast en poäng i de första 7 matcherna. Desto mer uppåt nu där den nye huvudtränaren Per-Mathias Högmo hade en lyckad debut. Anfallsspelet börjar se något skarpare ut, även om det alltjämt finns en del att slipa på.

Djurgården kommer till spel utan Daniel Amartey som är avstängd samt Petter Gustafsson, Joel Riddez och Daniel Jarl. Inga nyckelfigurer och därmed inget som påverkar nämnvärt där endast den förstnämnde får ses som en startspelare.

BB130519BB137

AIK är i mitt tycke det bättre laget över fler spelare i respektive startelvor. AIK kommer ha en högre tabellplacering de båda lagen emellan efter 30 seriematcher där AIK även har ett grundspel som i överlag känns mer tryggt att jämföra med motståndet, så även om man väger upp högstanivån hos respektive lag. Trots det är jag inte övertygad om hemmalagets favoritskap där jag anser att Djurgårdens chanser till poäng borde vara bättre än såhär.

AIK har på något sätt kommit ifrån det stabila och försiktiga spelet som man har byggt upp över de senaste åren. I samma veva har produktiviteten framåt varit ovanligt stor, där man visade prov på fin effektivitet senast. Luckorna i defensiven förvånar dock än mer, och trots ett fåtal avbräck så är bl.a. besättningen i försvarslinjen väldigt bred. Samma linje är dock något trög och långsam och här kan Fejzullahu och Jawo bli två rejäla hot. AIK har endast lyckats hålla nollan intakt i en av 9 ligamatcher den här säsongen, och det mot ett uddlöst Syrianska. En ovanligt låg siffra att jämföra med fjolåret.

Djurgården har sina främsta brister i defensiven, och det framförallt utanför Stadion på ett än mer extremt sätt, där jag skulle tro att man kommer sikta in sig på en försiktig inledning. Trots det pressade läget i tabellen så borde man ändå ha med sig en väldigt bra känsla där tankarna om att det här ska vara en ren bortamatch går att tvätta bort när hemmalaget inte heller har hittat rätt ännu. Tror nog att man kan trivas bra när motståndet även får bära på favoritskapet inför en match av den här karaktären.

Dessa derbyn brukar bli jämna, även spelmässigt trots att det ena laget kan ha ett övertag vad gäller formen inför vilket även historiken visar på resultattavlan. Om man ser till de 24 senaste matcherna lagen emellan (Allsvenskan samt svenska cupen under 2000-talet) så har Djurgården tagit poäng vid 17 tillfällen. I endast 3 av alla dessa matcher har AIK lyckats vinna med 2 mål eller fler, där 3-0 i fjolårets höstmatch på Råsunda (där en kraftig majoritet av alla dessa matcher har spelats) var en sällsynt sådan.


Sedan oddsen släpptes har exempelvis den raka segern, likt mycket annat, och oddset på Djurgården sjunkit från drygt 6 till 5 ggr, ser dock det här som ett rimligt alternativ, alltjämt, med 1,70 på +1 på bortalaget (2-vägs, asian handicap) i nuläget. Det är lika med en dubbelchans på Djurgården (oavgjort eller seger) samt insatsen tillbaka ifall man skulle förlora med uddamålet.

/Puyol