Stockholmsderby att vänta inför riktigt stor publik, och det är hemmastarka AIK som tar emot formstarka Djurgården. Det är alltså bästa hemmalaget i ligan som tar emot ett väldigt bra bortalag. Vi alla vet ju hur bra AIK är på hemmaplan just nu där man kör över allt motstånd i Allsvenskan typ. Man har dessutom en galet formstark spelare i Henok Goitom. Man har dock defensiva problem som jag tror Djurgården kan utnyttja som spelar en bra offensiv fotboll, och som ju är riktigt bra på bortaplan. Defensivt är det dock frågetecken på en mittback. Chansrikt Stockholmsderby att vänta?

  • AIK – Djurgården
  • Spel: Över 2.5 mål
  • Odds: 1.77 @ Unibet
  • Insats: 7/10 Units
  • Spelstopp: 19.05

AIK tog senast sin första bortaseger när man slog topplaget Norrköping med 1-2. Man gjorde framförallt en taktiskt bra match, sen har man ju matchvinnande typer som Mohamed Bangura och framförallt Henok Goitom. Båda befinner sig just nu i en bra form, den senare i en galet bra form. Och innan dess vann man hemma mot ett annat topplag i Elfsborg med hela 4-2, där man gjorde sin bästa halvlek i första halvlek. Faktum är att på hemmaplan har man inte gjort sämre än 2 mål offensivt. Snittet ligger på 3 mål per match offensivt. Defensivt är snittet på 1,2 mål insläppta. Så statistiskt slutar denna match 3-1 och då är vi hemma med spelet sen länge. Nu är det ju inte riktigt så enkelt, även om jag personligen tror det kommer gå in ganska snabbt. Vårmötet slutade 2-2 på Tele2 arena. Känns som att detta möte kan sluta ungefär på samma sätt.

Offensivt är man bäst i Allsvenskan, tillsammans med Malmö. Defensivt ligger man i mitten någonstans. Nu är det såhär att man har 3 mittbackar skadade till den redan darriga försvaret, det är Per Karlsson, Jos Hooiveld och Sauli Väisänen. Det betyder att Nils-Eric Johansson som ju är en klockren vänsterback kommer säkert få spela mittback igen. Senast mot Djurgården på bortaplan spelade han vänsterback i första halvlek när man ledde med 0-2. Sedan vart man tvungen att möblera om lite och han fick gå in ett snäpp till mittbacken, då brakade det loss på vänsterkanten och Djurgården kom ikapp. Det är minst sagt oreda i AIKs försvar. Men det är väl tur att man har en väl fungerade offensiv då.

aik_logo       djurgarden_200

 

Djurgården befinner sig just nu i en bra form där man har 4 vinster på dom 5 senaste, men framförallt så har man inte torskat på 15 raka matcher vilket är riktigt bra. Och man kommer egentligen till Friends Arena helt utan press känns det som. Livet leker som Djurgårdare ändå. Sen är det såklart att man absolut inte vill torska mot tvillingklubben AIK. Men här tror jag man kommer komma ut som man gjorde mot Malmö borta och Göteborg borta som också är svåra bortamatcher, man kom då ut och spelade helt utan respekt och var riktigt bra. På bortaplan är man dessutom bra, delat förstaplats med Göteborg. Sen bevisade man senast hemma mot Häcken (2-1) att man kan vinna matcher fastän man inte var det bättre laget. För man har spelare som är riktigt bra och spelar för lagets bästa, samt kan avgöra matcher på egen hand.

Till derbyt så är det stort frågetecken kring mittbacken Omar Colleys vara eller icke vara. Han klev av senast mot Häcken och varit en snackis hela veckan. Men kanske att han startar. Dock inte optimalt att vara kanske 90%-igt friskt. Annars är det skador på Haris Radetinac och Kevin Walker. Men man har gjort ett intressant nyförvärv i Seon-Min Moon som är hypersnabb och varit riktigt bra i U21-matcher. Dags för han snart att visa sig i A-laget. Styrkan ligger ändå i det offensiva spelet även om försvaret håller bra klass det också.

————————————————————————————————————————————————————

AIK är riktigt hemmastarka och öser in mål där, 3 mål i snitt offensivt är talande nog. Defensivt saknar man 3 mittbackar och det har såklart stor påverkan på defensiven då möbleringar inte är optimalt alls. En match i Europa League-kvalet på torsdagen kan bli en tung historia, kanske sitter i benen mot slutet av derbyt? Djurgården har riktigt bra form med 4 vinster på de 5 senaste och inte torskat på 15 raka matcher. Man är seriens bästa bortalag tillsammans med Göteborg. Frågetecken kring en mittback. Offensiven fungerar dock väldigt bra och man gör nästan alltid mål. Tror det kommer bli ett sevärt derby inför stor publik. Jag spelar Över 2.5 mål redan nu då jag tror att oddset 1.77 inte kommer hålla sig så länge till. Insatsen är ganska hög. Framåt!

/ L’orso