Efter att ha besegrat FH Hafnafjordur och Lech Poznan är nu AIK ett enda dubbelmöte ifrån Europa League-gruppspel. Dessvärre har man lottats mot det som möjligen är det tuffaste motståndet. De ryska giganterna CSKA Moskva med bland annat två svenska landslagsspelare i Rasmus Elm och Pontus Wernbloom står på andra sidan, och ikväll tror jag att klasskillnaden kommer att uppenbara sig rejält.

  • Match: AIK – CSKA Moskva
  • Spel: CSKA Moskva att hålla nollan
  • Odds: 2,20
  • Insats: 5/10
  • Bolag: Unibet

Som jag skrev i inledningen hävdar jag, och troligen håller många med mig här, att det finns väldigt få lag i det här Europa League-kvalet som skulle kunna vara en värre och svårare motståndare än vad CSKA Moskva kommer vara till AIK i det här dubbelmötet. I deras trupp kan vi till exempel Zoran Tosic, Alan Dzagoev och Keisuke Honda. För att nämna några stjärnspelare.

För CSKA Moskva har den inhemska ligan ganska nyligen startat. Fem matcher har spelats och det har blivit nio poäng vilket betyder en sjätteplats. Till kvällens match är det heller inte så (om jag förstått det hela rätt) att CSKA kommer vila några nyckelspelare, utan tränare Slutsky kommer med allra största sannolikhet skicka ut det bästa manskapet som han har att tillgå. Apropå Slutsky tror jag dessutom att han inte kommer att chansa speciellt mycket i afton. Man kommer inte vara onödigt offensiva och, sett till offensiven, det redan svaga AIK kommer säkerligen ha svårt att överhuvudtaget skapa några som helst målchanser mot CSKA-försvaret.

När AIK vinner sina matcher i Allsvenskan är det allt som oftast inte genom att man är speciellt skickliga med sitt passningsspel och olika typer av kombinationer. Man är istället duktiga på att ha ett högt tålamod i sitt pressspel och man maler ner motståndarna på det sättet. I dagens Europa League-match tror jag inte att det är möjligt. I AIK tycker jag att det ofta finns brist på spelare som klarar av att ta saken i egna händer och bryta mönstret när det behövs. Det hade varit en viktig nyckel för anfallspelet, men som jag tyvärr inte tror är möjlig.

I det organiserade spelet ser jag inte hur Celso Borges och Viktor Lundberg och övriga spelare ska kunna såga sig förbi ett välorganiserat CSKA-försvar. Det mest troliga scenariot till att vi får se ett AIK-mål ikväll är att det kommer genom en omställning. Dock vill jag hävda att AIK inte är tillräckligt snabba i sitt omställningsspel för att man ska skaffa sig ett väsentligt antal farliga omställningar. Dessutom ska vi komma ihåg att herren som står i mål för CSKA Moskva är inte vem som helst heller. Visserligen har Igor Akinfeev varit skadad under en lång period den sista tiden, men det är en målvakt av hög kvalité.

Det kommer krävas mycket av AIK för att de överhuvudtaget ska få några vettiga målchanser ikväll, och rimligtvis (och förhoppningsvis för det här spelet) ser vi en Akinfeev som tar hand om de målchanser som uppstår. Unibet har valt att erbjuda oss 2,20x pengarna på det här spelet. Det känns bra och jag kniper det med en medelinsats.

/Mikel