Den 16:e spelomgången av Allsvenskan 2012 rullar vidare denna söndag och jag hämtar mitt spel från Råsunda när AIK gästas av Åtvidaberg. Det är ett möte mellan två lag som skuggar varandra i tabellen i form av en femte respektive sjätte plats. ”Åtvid” vann hemmamötet så sent som för en vecka sedan och jag tror nog att man kan skaka om stockholmarna även här.

  • Match: AIK-Åtvidaberg
  • Spel: Bortalaget att göra mål
  • Odds: 1,55 @ Expekt
  • Units: 8/10
  • Spelstopp: 18.30 22/7

En spelvariant som iallafall jag uppskattar när siffrorna känns rimliga emot det laget som står som favoriter. Laget som då ska göra jobbet känns hyfsat giftigt i nuläget, något jag kommer till lite senare.

Ett kollektivt starkt AIK har stått för en godkänd säsong så här långt, i mitt tycke, och hemma i Solna är man fortfarande obesegrat. Det kryllar inte av individuell skicklighet i elvan men man får till det iallafall tack vare ett stabilt försvarsspel som grund. Det var inte direkt så att man lyfte alltför mycket på ögonbrynen de gångerna laget höll nollan i diverse matcher under våren, dock något man har släppt lite på då man inte har klarat av att göra just det under de 4 tävlingsmatcherna man har haft efter EM-uppehållet. Räknar då med EL-kvalmatchen för någon dag sedan där man, på ett inte alltför imponerande sätt, spelade 1-1 mot ett isländskt lag.

Nykomlingen Åtvidaberg rivstartade med att släppa en musikvideo innan seriestarten där man gjorde klart för alla att man var tillbaka för att stanna, eller något i den stilen. Något man verkligen har levt upp till på ett högst imponerande sätt och nu nosar man till och med på Europa-platserna till nästa säsong. Nu tror jag visserligen inte att det kommer räcka så långt, men man har iallafall visat att man menar allvar.

Åtvidaberg kommer till spel utan Hallingström och Bruno Marinho. AIK ställer upp med en skadefri trupp.

Efter EM-uppehållet har Åtvid prickat in hela 10 mål på 3 matcher. Skulle man räkna med matcherna innan uppehållet så har man gjort mål i 8 raka matcher. Endast BK Häcken har lyckats göra fler mål i årets upplaga av Allsvenskan och man snittar drygt 2 mål/match. Firma Prodell/Eriksson ser ut att sänka det mesta när chanserna väl uppstår så det är väl inte helt otänkbart att en av dessa herrar får bidra även idag.

Nu har man kanske inte ligans allra vassaste försvar för den delen, vilket gör att jag fastnar mer för det här spelet (om än med något lägre odds men samtidigt mindre risk) än dubbelchansen eller till och med det raka spelet, som annars också är tilltalande då det här mötet känns jämnare än vad oddsfördelningen står på i nuläget.

Jag kan inte annat än att gilla det anfallsspelet som östgötarna har stått för den senaste tiden och kan man spinna vidare på det så tror jag inte att man lämnar Råsunda mållöst denna söndagkväll. Spelet blir därefter till 1,55 ggr.

/Puyol