Vi tar oss till Europa League-kvalet och mötet mellan svenska AIK och grekiska Atromitos. Det kan nog bli en intressant match detta. Det vi vet är att AIk har visat sig vara rejält starka på hemmaplan och man har spelare i superform, tänker främst på Goitom och Ofori men även flera andra. Och man behöver inte resa någonstans. Det behöver ju grekerna göra, som inte ens börjat sin säsong ännu utan endast spelat några få träningsmatcher. Man tog sig till Europa League på grund av ett riktigt starkt hemmafacit i ligan inte på grund av bortaspelet.

  • AIK – Atromitos
  • Spel: AIK över 1.5 mål
  • Odds: 2.40 @ Unibet
  • Insats: 5/10 Units
  • Speltstopp: 19.00

AIK är ett rejält starkt hemmaplan vilket man bevisat om och om igen den här säsongen. Och man öser in mål hela tiden. 2 mål är det minsta man gjort på hemmaplan, annars har det varit mycket 3 mål eller 4 mål. Nu är det såklart ett steg upp i kvalitén när man möter ett lag från den grekiska högsta ligan som kom 5a förra säsongen. Men jag tycker AIK absolut har en chans, speciellt när man har så formstarka spelare som man ju faktiskt har just nu. Henok Goitom är landslagsklass just nu och öser in mål på hemmaplan, ja vart han än sätter fötterna. Ebenezer Ofori är en gigant på mittfältet som även levererar anfallarna med riktigt fina passningar. Mohamed Bangura är också i bra form just nu och Stefan Ishizaki har kommit in i laget på ett perfekt sätt plus att han massor av rutin. Nä ska AIK ta sig vidare så är det pga av hemmaspelet, så jag tror definitivt man går ut för att vinna här och helst göra 2 mål i alla fall.

Skadeläget ser ut som så att det är mittbackarna Per Karlsson och Jos Hooiveld som inte kan spela, annars har man målvakten Patrik Carlgren tillbaka. Frågan är dock vad formen är på han då han inte spelat sen Sveriges U21 vann guld i EM. Men mittbackar som är skadade blir ju ett avbräck så gäller att man levererar framåt i den här match för att man överhuvudtaget ska ha en chans, vilket jag tror man kan ha mot ett Atromitos som inte ens kommit igång med säsongen än.

UEFA Europa League

Atromitos kom alltså på 5e plats förra säsongen i den grekiska högsta ligan vilket måste anses vara bra. Men den stora anledningen till att man hamnade så högt är det exemplariska hemmaspelet för bortaspelet var inte särskilt bra, endast 2 segrar på 17 bortamatcher är ju inget som imponerar på någon. Och rent generellt som brukar lag från Turkiet och Grekland vara väldigt bra hemmalag när man spelar i Europa på grund av dess publikstöd. Men när man åker runt i Europa och ska spela på bortaplan så är det helt andra förutsättningar så även idag. Och inte nog med det. Atromitos har knappt kommit igång med säsongen för man har bara spelat några få träningsmatcher till skillnad från AIK som är mitt uppe i en säsong. Det kan och borde absolut vara en faktor som känns lite avgörande om ni frågar mig.

Det är inte särskilt mycket namnkunniga spelare man känner igen heller utan mycket okända spelare. De man känner igen är Kostas Katsouranis som spelat i landslaget i flera år, men börjar väl komma upp i åren nu. Sedan har man en gammal Liverpool-bekanting i Anthony Le Tallec.

———————————————————————————————————————————————————–

AIK är rejält hemmastarka i år och man har öst in mål. Sämsta man gjort i målväg på hemmaplan i år är 2 mål. Nu är det såklart en nivå högre, men det är ett lag som är mitt uppe i försäsongen och inte alls kommit in i tävlingsmatchandet ännu. Det borde AIK kunna ta fördel av. Sen har man flera spelare som har toppform för dagen, inte minst anfallaren Henok Goitom. Atromitos har alltså inte ens kommit igång med tävlingsmatchandet och endast spelat några få träningsmatcher. Hur är formen egentligen? Och hur är flåset? Sen att resa till ett land långt upp i Europa när man är ett extremt bra hemmalag men inte alls ett bra bortalag. Många frågetecken här. Och sen får vi ett odds på 2.40 på att AIK ska göra 2 mål minst, jag måste bara spela. SÅ jag spelar AIK över 1.5 mål. Insatsen blir dock bara medel här. Jobbba!

/ L’orso