I fredags den 5:e september placerades betydligt större summor än normalt på ett breddlopp på Östersundstravet. Totalt 19,2 miljoner kronor placerades på platsspel på tre ekipage, vilket är mycket anmärkningsvärt, eller som ATG:s säkerhetschef Magnus Lunner uttrycker det: ”Detta är i allra högsta grad ett onormalt spelbeteende”.

Insatserna placerades på lopp 8 under fredagens tävlingar. Motsvarande 4,5 miljoner svenska kronor placerades på ekipage 4 (Excellent Launcher), 9,6 miljoner på häst 5 (Penny of Man) och 5,1 miljoner på häst 6 (Rebeval). Rebeval vann loppet, Penny of Man kom tvåa och Excellent Launcher blev oplacerad.

19,2 miljoner på platsspel på ett enskilt breddlopp är ungefär 19,18 miljoner mer än vad som är normalt. Här är några siffror att jämföra med:

  • Omsättning platsspel breddlopp normalt: 15 000 kr
  • Omsättning platsspel V75: omkring 300 000 kr
  • Omsättning platsspel Elitloppet och liknande stortävlingar: 1,5-2 miljoner

Spelen placerades via den amerikanska spelsajten Churchill Downs, som är en gigant inom spel på hästar i USA (och som dessutom driver en mängd banor). ATG har nu avbrutit sitt samarbete med denna aktör på obestämd tid.

Det senaste från ATG är att händelsen är orsakad av en bugg i Churchill Downs datasystem för spel på utländska lopp. ATG har fått uppgifter från Churchill Downs om att det har funnits ett fel i valutakonverteringen. Utredningen fortsätter dock tills dess att ATG har fått tillräckligt med information för att kunna styrka den amerikanska aktörens påståenden.

Utredningar på flera håll

Det är tre aktörer som blir inblandade när det handlar om händelser av det här slaget. För det första inleder ATG en granskning där man både tittar på logiken i spelen för att se om det handlar om oegentligheter samt försöker identifiera eventuella säkerhetsbrister i de egna systemen. För den sportsliga biten är det Svensk Travsport som får utreda om det kan vara så att loppen är uppgjorda. Svensk Travsport gör också omfattande medicinska undersökningar av de hästar som har sprungit det aktuella loppet. Dessutom har Lotteriinspektionen en viktig roll i och med sin tillsyn av ATG.

Om Lotteriinspektionen och trav

Lotteriinspektionen är den myndighet som har regeringens uppdrag att säkerställa att alla marknader om spel om pengar i Sverige fungerar som lagstiftaren har tänkt samt att spelandet är tillförlitligt och säkert. Lotteriinspektionen agerar kontrollmyndighet för alla typer av spel om pengar, det vill säga både exempelvis Svenska Spels produkter, rikslotterier/regionlotterier, bingo samt hästsport (ATG, med flera). Lotteriinspektionen kan på eget initiativ samt efter tips initiera granskningar för att kontrollera att spelmarknaderna fungerar som de ska. Det har man nu gjort när det gäller vad man benämner ”spelincidenten i Östersund”. Lotteriinspektionens uppgift här är att kontrollera att ATG gör vad man ska för att få klarhet i vad som hände i Östersund.