Spelgiganten Zynga kommer att lansera en ny egentillverkad spelplattform på Zynga.com där man kommer att kunna spela Zynga-spel utan att behöva logga in till Facebook.

Detta innebär att man från och med slutet av mars kommer att kunna spela till exempel Zynga Poker utan att behöva ha något konto hos Facebook. Till en början kommer inte Zynga att lägga upp samtliga Zynga-spel på plattformen utan bara de allra populäraste.

Zynga får idag över 90 procent av sina intäkter från Facebook, samtidigt som Zynga stod för 12 procent av Facebooks intäkter under 2011. Att Zynga nu etablerar sig utanför Facebook ses som ett försök att bli mer oberoende och kunna lansera en plattform för spel om riktiga pengar.

”Det är vår förhoppning att våra plattformspartners, och så småningom vem som helst i branschen, ska kunna utöka räckvidden för sina spel och nå ut till ännu fler spelare på Zynga.com,” skriver Zyngas VD Mark Pincu i företagets blogg på Company.zynga.com. ”Senare i år kommer vi med hjälp av Zynga API att göra vår plattform tillgänglig för alla utvecklare av sociala spel.”

Totalt spelar runt 30 miljoner människor Zynga-spel varje månad.