UFC 194Lördagen den 12 december är det dags för en av årets största sporthändelser där två titelfighter ska avgöras. Vi pratar självklart om den upphaussade Ultimate Fight Championship galan UFC 194 som går av stapeln i Las Vegas, USA. I en av matcherna hittar vi brasilianaren och mästaren José Aldo som inte förlorat en fight på tio år och på andra sidan står irländaren Conor McGregor som är obesegrad i UFC. I den andra titelmatchen är det titelförsvaren Chris Weidman som går upp mot utmanaren Luke Rockhold. Detta kommer bli ett historisk event men extremt många bra matcher!

José Aldo vs Conor McGregor

José Aldo är denna enda fightern som har hållit Featherweight Champion titeln i UFC sedan klassen infördes i år 2011. José Aldo har dominerat viktklassen med sin mångsidighet och expeditionella förmåga att alltid hitta svåra vinklar att träffa sina motståndare med tunga och avgörande slag. Senast José Aldo förlorade en fight var år 2005, imponerande 10 år och 18 fighter sedan. Ett extremt imponerande facit! Fram tills nu var det inte många som trodde att José Aldo hade en utmanare. Nu har dagen kommit, på andra sidan står den färgfulla fightern Conor McGregor från Irland som under två års tid byggt sig ett rejält starkt varumärke genom att bjuda på sig själv och alltid ställa till med en rejäl show. Conor McGregor är bara inte en fighter som snackar utan han är en fighter som väger upp sina ord i oktagonen. I sina 20 MMA-matcher som han har gått har han vunnit 16 på TKO/KO vilket är ett ruggigt facit. Detta kommer bli en minst sagt högintressant fight som kommer gå i ett rasande tempo.

Det vi kan fastslå är när allt kommer till kritan är José Aldo är den bättre fightern av de båda. Oavsett hur mycket hur mycket Conor McGregor hajpar upp sig själv. Med det sagt är det fortfarande ingen omöjlighet att Conor gå vinnande ur striden. Vad som talar för José Aldo är att han är den fightern som sitter inne på en defensiv som är en av de bästa i branschen och att han är extremt duktigt på hitta luckor hos sin motståndare. Oavsett hur matchen formar sig har José Aldo något att svara med eftersom han är extremt duktig på att anpassa sig efter sin motståndare. McGregor å andra sidan är också en duktig fighter som slår extremt hårt och även han är duktigt på hitta de där oväntade luckorna. McGregor främsta stryka är att han är villig att ta smällar för att kunna dela ut några av sina dödliga slag.

Oväntat nog är McGregor favorit inför drabbningen trots att Aldo anses vara den bästa genom tiderna i viktklassen samt att han i Jon Jones frånvaro rankas som den absolut bästa pound for pound fightern i MMA.

Chris Weidman vs Luke Rockhold

Chirs Weidman var den som bröt den starka brasilianska trenden som mellanvikt hade i UFC. Han knockade legendaren Anderson Silva i sin första titelmatch och sedan dess har Weidman behållet sitt bälte. Weidman har imponerande 13 vinster och noll förluster. Trots den imponerande sviten är det många som tar Chris Weidman på allvar och anledning till det kan vara att Chris Weidman inte är den flashiga typen när han fightas. På andra sidan stor Luke Rockhold, det anses var den svårast matchen i Chris Weidmans karriär. Det talas till och med om att det är den tuffast matchningen i UFC historia när det kommer till mellanviktsdivisionen.

Det som talar för Chris Weidman är att han är extremt duktig på att skada sina motståndare med tunga slag trots att det inte ser ut som att han försöker. Chris Weidman har en extremt bra fortrörelse där han snabbt äter upp avståndet mellan sig och sin motståndare samtidigt som han pressar dem mot ”staket” för att där kunna dela ut kraftfulla slag samt att försöka med takedonw’s. Luke Rockhold å andra sidan saknar samma fina fotarbete som Weidman besitter men han kan däremot dra nytt av sin ”reach” och använda sig av sina sparkar. Just den gameplanen är en av framgångsrecepten för Rockhold och sist men inte minst verkar Rockhold sitta inne på en kondition som aldrig verkar ta slut vilket han kan dra nytta av. När allt kommer till kritan är detta en extremt jämn fight som kan sluta lite hur som helst.

Chris Weidman är favoriten enligt spelbolagen men när allt ska avgöras tror jag att Luke Rockhold kommer stå som vinnare genom att trötta ut Chris Weidman och hålla honom på ett avstånd under hela fighten vilket gör att matchen kommer sluta i unanimous decision.

Övriga fighter under UFC 194

Det kommer gå ett en drös andra intressanta matcher under UFC 194. De följande fighterna är:

Yoel Romero vs. Ronaldo Souza
Demian Maia vs. Gunnar Nelson
Max Holloway vs. Jeremy Stephens
Urijah Faber vs. Frankie Saenz
Tecia Torres vs. Michelle Waterson
Warlley Alves vs. Colby Covington
Kevin Lee vs. Leonardo Santos
Magomed Mustafaev vs. Joe Proctor
John Makdessi vs. Yancy Medeiros
Marcio Alexandre Jr. vs. Court McGee