Det är snart dags för Elitserien i speedway att dra igång och här ger oddssättarna på Svenska Spel sin syn på säsongen och lagens chanser. I toppen väntas det stå mellan Vetlanda och Dackarna, med Vargarna som främsta utmanare. Säsongen inleds den 3:e maj och finalerna är klara i början av oktober.

Elit Vetlanda Vinnarodds: 2.15
Fjolårsmästarna kommer självfallet bli starka även i år och måste ses som favoriter trots högt snitt på ett par heta åkare. Både Crump och Balinksi har mer att plocka ut och vad kan alltid like sevärde Matej Ferjan göra? Martin Vaculik, Tomas H Jonasson och danske Patrik Houigaard måste alla ses som tre av världens mest lovande förare och bakom dessa finns även rutinerade Peter Karlsson. Elit Vetlanda ses som huvudfavoriter till att ta hem SM-guldet.

Dackarna Vinnarodds: 3.00
Dackarna kommer såklart att utmana om årets uppsättning av guldmedaljer. Man har ett starkt lag med de fyra essen Holta, Jonsson, Lindgren och Andersen som starkaste kort, tyvärr har Dackarna drabbats av skada på Hans Andersen och den unge dansken Rene Bach. Den sistnämnde ersatt av polacken Artur Mrozska som bör kunna täcka upp okej. Vad vi erfar vill Dackarna även ha in kroaten Jurica Pavlic, som startat säsongen riktigt vasst, i startuppställning. Bakom dessa förare finns nämnde Pavlic, lovande svensklöftet Ricky Kling och britten Daniel King. Dackarna är en av de hetaste utmanarna till Elit Vetlanda.

Vargarna Vinnarodds: 4.75
Ett redan starkt lag sätter Vargarna på banan och de förstärker med Nicki Pedersen och Lee Richardson. Nämns av många som guldaspiranter, och varför inte? Tai Woffinden kommer i år åter visa att han är en åkare med potential att bli en världsstjärna. Duktiga polackerna Miedzinski och Kasprzak levererar säkerligen som alltid men ett aber för Vargarna är att vid sidan av duktige junioren Kim Nilsson ska en svensk till ges plats i laguppställningen, och där är det tunt. Bakom dessa förare finns bland annat stjärnförvärvet Lee Richardson som säkert kommer lyckas få plats inom taksnittet, på något sätt. Där finns även talangfulle letten Maksim Bogdanovs, rutinerade lagåkarna Adam Skornivki och på det hela taget så ser vi Vargarna som ytterligare en utmanare den här säsongen.

Piraterna Vinnarodds: 8.00
Piraterna har fått sin karismatiske coach Stefan Andersson heltidsanställd vilket vi tror kan göra laget än bättre. Man har haft tunga tapp i Antonio Lindbäck och säkerligen lagkaptensämnet Damian Balinksi. Noterbart i övrigt är att ryssen Emil Sajfutdinov bara ska köra ett eventuellt slutspel vilket kan få följder på vägen till slutspelet. Unga polackerna Pawlicki och Janowski hoppas det mycket på i Motala, Pawlicki i ett mycket starkt reservpar, vilket kanske behövs då Linus Sundström säkerligen kommer få det tufft från en ordinarie väst. Bakom dessa finns då som sagt Sajfutdinov och äldre broder Davidsson, Daniel, och även om Piraterna inte har raka spåret så kan de i ett slutspel kanske få ihop det hela?

Indianerna Vinnarodds: 20.00
Spände bågen högt ifjol men det blev en misslyckad säsong med mycket skador och allmänt strul med exempelvis otillåtna ljuddämpare. Till i år tar man in pånyttfödde Ryan Sullivan och Antonio Linbäck som två bra förstärkningar och vi får också se far och son Gustafsson i samma lag. På Sannahed kommer reservparet Iversen/Henka vara svårstoppade och kan ställa till det för alla motståndare. Bakom dessa finns skadade löftet Regorz Zengota från Polen och rutinerade Joonas Kylmäkorpi som också kan samla en del poäng med klaff.

Lejonen Vinnarodds: 30.00
Lejonen har varit i SM-final tre i rad, varav två av dem har resulterat i guld, men i år tror alla att Gislavedlaget får det tuffare, främst i och med tappen av Nicki Pedersen och Leigh Adams. Vi på Svenska Spel är dock inte beredda att räkna bort laget än! Ett ungt och hungrigt lag med dubble juniorvärldsmästaren Darcy Ward in, en Swiderski som åter är frisk och har börjat säsongen starkt tillsammans med dansken Kennet Bjerre som formligen flyger fram i säsongsupptakten. Addera därtill Holder, Batchelor och unge supertalangen Dennis Andersson, så finns det att ta av för laget och kanske är de lite för underskattade på förhand. Bakom dessa finns en nyckelbensskadad David Ruud, rutinerade Mikael Max och danske löftet Leon Madsen. Det ska mycket till för att Lejonen ska nå final även i år men säsongen är lång och mycket kan hända.

Hammarby Vinnarodds: 60.00
Stockholmsklubben fick till slut elitserieplatsen och Lejonens guldmakare Anders Fröjd till lagledare vilket borgar för ordning och reda. Laget är ett skönt, sent komponerat gäng med världsmästaren Tomasz Gollob som russinet i kakan. Det gäller att det ordinarie gardet håller sig friska och plockar poäng för reservparet Rory Schlein och unge Alexander Edberg skrämmer inte många. Bakom dessa finna britten Simon Stead och ukrainaren Andrej Karpov.

Västervik Vinnarodds:150.00
Västervik har problem med ekonomin och man får ställa otroligt mycket ansvar på Chris Harris som måste stå upp mot de bästa åkarna från motståndarlagen för att Västervik ska ha en chans. Ungefär samma situation gäller för polacken Tomasz Jedrjzak som har startat säsongen riktigt bra och tillsammans med lagkamraterna Sebastian Ulamek och Adam Shields kan de förhoppningsvis säkra upp lagets lägstanivå.

Valsarna Vinnarodds: 400.00
Hos Vasarna är värmlänningen Daniel Nermark viktig på flera sätt, både för lagets poängskörd men också för publik och sponsorer. Ryssen Grigorij Laguta anser vi måste bli betydligt jämnare om laget ska ha chans att störa de andra i serien och likadant gäller för Scott Nicholls som kanske kan bli lagets poängmaskin? Hur som helst ser vi Valsarna som seriens svagaste lag på förhand men vi blir gärna motbevisade!

Serien inleds alltså nu på tisdag och Svenska Spel erbjuder vinnarodds fram till klockan 18.55, dessutom finns det alltid möjlighet att spela på enskilda matcher under hela säsongen samt även GP-serien.

Odds Speedway SM-guld 2011 hos Svenska Spel

  1. Elit Vetlanda 2.15
  2. Dackarna 3.00
  3. Vargarna 4.75
  4. Piraterna 8.00
  5. Indianerna 20.00
  6. Lejonen 30.00
  7. Hammarby 60.00
  8. Västervik 150.00
  9. Valsarna 400.00