Jag tänkte skriva lite om den spanska domarkåren här i bloggen, som förmodligen inte anses som en av de bättre ute i fotbollsvärlden. Passar även på att utnämna den bästa samt den sämsta domaren i la liga enligt mig.

Det pratas en hel del om den spanska domarkåren i sociala medier och allt som oftast så är det inte i positiva tongångar. Varje omgång innehåller någon match som ballar ur fullständigt och allt som oftast så är det faktiskt på grund av herren med visselpipan. Givetvis har spelarna ett stort ansvar också, men det är svårt att spela fotboll när nivån skiftar så otroligt mycket som den kan göra i Spanien. De mindre lagen känner sig alltid bortdömda när man möter storklubbarna och även fast jag tycker det är ganska överdrivet vissa gånger så kanske det ligger en smula sanning i det hela.

domareiturralde

Den legendariske Eduardo Iturralde González

Låt oss säga att Real Madrid ställs mot Getafe på hemmagräs, man har runt 65% bollinnehav och äger matchen totalt. Man skapar chanser på chanser och i flertalet situationer så känns det som Real Madrid mycket väl kunde blivit tilldelade en straff. Vid den fjärde straffsituationen så blåser domaren till slut och pekar på straffpunkten. Inte nödvändigtvis för att det var en solklar straff, utan mer för att man tjänat ihop till det. Getafe har maximalt en sån här situation under matchens gång, och då känns det heller inte särskilt konstigt att domaren friar vid det tillfället. Storlagen får mycket mer med sig, men det är också på grund av att man skapar många fler lägen som kan rendera i straff eller kanske ett rött kort på en motståndare. Sedan finns det givetvis undantag, att få hård kritik från Rayo Vallecano är nog oftast lättare att ta som domare, än att få kritik från till exempel Barcelona.

Ska vi då lista den bästa samt den sämsta domaren i la liga så är det väldigt solklart i mina ögon.

Bästa:

domaremallenco3

Alberto Undiano Mallenco har dömt den spanska högstaligan sedan säsong 00/01 och är även en FIFA domare sedan 2004. Två gånger under den här perioden har han blivit utsedd till la ligas bästa domare och det lär förmodligen bli något mer utmärkelse innan han tvingas till pension. Spanska domare får nämligen bara döma tills man kommer upp i en ålder av 45, sedan är det dags att lägga pipan på hyllan. Mallenco är för det mesta väldigt lugn ute på planen och springer det iväg med korten så vet man att det oftast beror på hetlevrade spelare. Det jag gillar med Mallenco är att han alltid ger ut en muntlig varning till spelarna innan han börjar veva med korten, om det nu inte är något väldigt grovt. Utan tvekan nummer ett i den spanska domarkåren!

Sämsta:

domaremunizfernandez1

César Muñiz Fernández har funnits i la liga lika länge som Mallenco och förde till en början en ganska anonym tillvaro, utan en massa gula och röda kort. Men det har eskalerat under åren och numer finns det inte särskilt många som har förtroende för den käre Muñiz. Till och med spansk press brukar skoja till det så fort det börjas vifta med korten, då kallas matcherna för ”el show de Muñiz”. Har varit FIFA domare sedan sex år tillbaka, men till det här året så har faktiskt FIFA valt att peta honom, vilket säger det mesta om hans insatser. Ingen lyckosam säsong så här långt där han tvingades ta ett ofrivilligt break efter skandalmatchen mellan Elche – Real Madrid. Han struntade i att ge Ramos ett andra gula kort efter halvtimmen spelad, och sedan gav han seger till Real Madrid genom att döma en helt felaktig straff på övertid. Insatsen var såpass dålig att Muñiz inte ens får döma Elche något mer den här säsongen.


Lite kort kring den spanska domarkåren och passande nog så har jag siktat in mig på en match i helgen som har alla möjligheter till att balla ur, senast dessa lag möttes så kastades det nämligen ut 11 gula och ett rött kort. Dessutom är det en av de sämre domarna i la liga som tilldelats den här matchen, så räkna med att det kommer ut ett speltips där! Sedan har vi ju även toppmatchen Atlético Madrid – Barcelona i helgen, där vi nog också kan få se en hel del känslor.

Nästa gång tänkte jag att vi skulle kika på de långtidsspel jag placerade innan säsongen och checka av hur det ser ut halvvägs in i serien.

/e@sy