Spaniens nya nätspelslag är äntligen färdig och kommer att träda i kraft den 1 juni 2012. Ett licenssystem för hasardspel på internet införs samtidigt som det blir olagligt att erbjuda nätspel om pengar utan en sådan licens.

Det spanska finansdepartementet har meddelat att det avslutande arbetet med den lag som ska reglera nätspel om pengar på den spanska spelmarknaden äntligen är färdigt och att lagen kommer att träda i kraft den 1 juni i år.

Den nya lagen godkändes redan i februari 2011 men trädde inte i kraft då eftersom spanska staten ville få tid att gå igenom alla ansökningar om spellicens först. Över 60 spelföretag lämnade in licensansökningar, inklusive stora jättar som PokerStars och Ladbrokes. Ursprungligen fanns hopp om att lagen skulle träda i kraft vid årsskiftet 2011/2012, men så blev det alltså inte.

Den 1 juni kommer alla de företag som ansökt om spellicens att få veta om de har fått någon licens eller inte. De som erhåller licens förbinder sig att betala 25% i skatt till spanska staten, en siffra som är lägre än hos grannen Frankrike.

På senare tid har flera europeiska länder övergett sina statliga spelmonopol och istället infört ett system med spellicenser. Hoppet är att det dels ska innebära ökade skatteintäkter, dels göra det lättare att reglera nätspelsbolagen och därmed göra nätspelandet säkrare för medborgarna. Exempel på länder som nyligen infört licenssystem är Italien, Frankrike och Danmark.