travpratarnaRadioprogrammet Sommartravpratarna kommer tillbaka i sommar, efter att ha blivit en enorm succé under somrarna 2012 och 2013.

Precis som tidigare år kommer intressanta personligheter från travvärlden att i lugn och ro få berätta intressanta historier och själva välja vilken musik som ska spelas, ett format som vi känner igen från Sveriges Radios klassiska Sommar i P1.

”Ni får ta del av deras resor genom skratt och genom sorg, vinst och förlust men också deras filosofiska funderingar,” säger producenten Andrea Håkansson på Kanal 75.

Förra året var det cirka 350 000 personer som lyssnade på Sommartravpratarna, vilket var en dubblering jämfört med år 2012. Kommer vi att få se ännu större lyssnarskaror i år? Dragplåster som Stig H Johansson (27 juli) talar för det.

”Att programmet har fått så starkt genomslag är otroligt roligt,” säger Andrea Håkansson. ”Det visar bara att det finns ett genuint intresse och en nyfikenhet på våra travprofiler. Årets startfält känns varierat och superstarkt. Jag är otroligt tacksam över att ‘pratarna’ delar med sig av så personliga delar från deras liv. Det är starkt.”

Premiär den 6 juli

Premiär för årets Sommartravprat blir det söndagen den 6 juli, och sedan följer ett nytt program varje söndag till och med den 3 augusti. Totalt blir det alltså fem radioprogram.

Programmen finns tillgängliga hos ATG online, hos Radio Play och hos iTunes.

6 juli – Travtränaren Tommy Hannés fyra döttrar läser det sommarprat han inte hann avsluta

Tommy Hanné var en av Sveriges mest framgångsrika travtränare, och samtidigt en mentor för många inom travsporten. När han avled i cancer i mars i år hade han redan börjat jobba med sitt sommarprat. Hans fyra döttrar Li, Jenny, Andrea och Pamela har nu valt att läsa in det program som deras pappa aldrig hann slutföra.

13 juli – Travlärlingen Tino Ärling

Tino Ärling är finländsk rom och har bott med sin familj i Sverige sedan han var sex år gammal. Som ung upplevde han ett starkt utanförskap, och för bara tio år sedan såg hans framtid mörk ut. Travet blev en vändning och Tino Ärling är idag en framgångsrik och omtyckt travlärling med ett helt annat liv framför sig.

20 juli – Segerkusken Liv Haslie

Vid 72 års ålder slog norska Liv Haslie hål på fördomar om äldre kuskar och tog sin häst till seger på Solvalla. Live Haslie har alltid gått i bräschen för förändringar, och var bland annat den första kvinnliga proffstränaren för travhästar i Norge.

27 juli – Legendaren Stig H Johansson

Stig H Johansson är inte bara en riktig stjärnkusk utan även en av världens mest framgångsrika travtränare. På meritlistan för hans kuskkarriär finns bland annat en seger i Prix d’Amérique från 1993 – första gången någonsin en svenskfödd häst vann detta legendariska storlopp. Stig H Johansson är också inskriven i travets historia tack vare Victory Tillys seger i loppet Nat Ray Trots på tiden 1.08,9 över en engelsk mil. Detta var första gången någonsin som 1.09-vallen underskreds inom internationell travsport.

3 augusti – Mångsysslaren Marcus Lindgren

Under sina drygt 40 år på jorden har Marcus Lindgren hunnit med allt från att bli ekonomiskt oberoende på travspel till att starta och sälja spelsajter, bygga upp en restaurangkedja, träna travhästar och resa jorden runt. En rastlös själ som nu har funnit lugnet.