Tänkte få fart på bloggen och skriva lite mer om ligan som ligger mig närmast hjärtat, nämligen la liga. Vi har snart kommit halvvägs in i serien och jag tänkte lista två lag som imponerat på mig hittills och två lag som varit en stor besvikelse.

Imponerat:

atleticomadrid

Atletico Madrid (2:a plats)

Det ska sägas att jag tippade Atlético Madrid som solklar trea i ligan inför den här säsongen, så det kanske inte är någon jätteöverraskning att man placerar sig som tvåa just nu. Men spelet har imponerat väldiga och i mina ögon finns inga direkta svagheter hos det här laget. Man har enligt mig ligans bästa målvakt i Thibaut Courtois, och framför belgaren så har vi ligans mest samspelta backlinje i Juanfran, Miranda, Godin och Filipe Luis. På defensiva mittfältet har man en otroligt smart Gabi som drar ett hästlass utan att direkt synas, en kille som alltid spelar på gränsen med fingertoppskänsla. Framåt i plan har vi Arda Turan, Koke, Villa och Diego Costa, fyra killar som vet hur man spelar anfallsfotboll. Nu har Atlético varit ganska förskonade från skador hittills på säsongen och det är sådant som brukar komma förr eller senare. Men så här nära som man är Barcelona och Real Madrid nu, var det längesedan man var, och det är något som den spanska ligan verkligen behöver. Jag hoppas verkligen att Atlético kan utmana ända in på målsnöret, men troligtvis så kommer man mattas av och sluta som trea när ligan ska summeras.

villarrealbruno

Villarreal (5:e plats)

Villarreal hade en katastrofal säsong 11/12 som slutade med att man åkte ner i segunda division. Men sejouren i andraligan blev kort och man är nu tillbaka i la liga igen, på allvar. Trots att man är nykomlingar så har man spelat helt respektlöst och imponerat stort i säsongsinledningen. Nu trodde jag en del på Villarreal inför säsongen men att man skulle ligga på en femteplats efter 15 spelade omgångar var bortom min fantasi. Man har ett otroligt fint passningsspel och hemma på El Madrigal har man skrämt slag på både Real Madrid (2-2) och Atlético Madrid (1-1), två matcher där man faktiskt varit det bättre laget. Man har fått flera spelare att lyfta sig där jag aldrig sett Giovani dos Santos eller Bruno Soriano varit i bättre slag förut. Man har även en väldigt bra målvakt i Sergio Asenjo (lån från Atlético), som efter han värvats till Atlético Madrid aldrig riktigt fått chansen någonstans. Nu tror jag att defensiven är för svag hos den gula ubåten för att man ska lyckas slåss om en CL-plats, men man ska absolut kunna strida om en sjätteplats i slutändan.

Besvikelse:

valenciapostiga

Valencia (9:e plats)

Valencia blev av med en del spelare inför den här säsongen och den allra jobbigaste förlusten var givetvis anfallaren Roberto Soldado som stack till England. Men trots detta så har Valencia ett fullt dugligt lag och den placering man har i dagsläget vet jag att man är långt ifrån nöjda med. Spelet har sett bedrövligt ut vissa matcher och i de matcher man spelat bra så har man istället haft enorma problem med att göra mål. Främste problemet ligger nog även på forwardssidan där både Jonas, och framförallt Helder Postiga, inte är några anfallare med utvecklingsmöjligheter. En annan som måste rycka upp sig är Ever Banega som har så otroligt mycket fotboll i sig i sina ljusa stunder, men som det sett ut under inledningen på den här säsongen så är han mest en belastning för laget med sin dåliga attityd. Men det finns ljusglimtar i Valencia och man har en del unga spelare som kommer blomma ut ordentligt när som helst, nämligen Juan Bernat, Fede Cartabia och Paco Alcacer. Men Valencia har under en lång period tagit fram talanger efter talanger, problemet ligger i att man aldrig kan behålla dom och bygga på längre sikt. Jag tror Valencia kan avancera i tabellen och slåss om en sjätteplats, men längre upp än så tror jag inte man når.

betiscastro2

Real Betis (20:e plats)

Real Betis är den stora besvikelsen så här långt i la liga och jag kunde aldrig föreställa mig att man skulle ligga sist efter 15 spelade omgångar. Endast tio poäng har man spelat in och trots att man haft en de skadebekymmer inledningsvis så är det långt ifrån godkänt. Man värvade hejvilt inför säsongen och även fast man blev av med en viktig spelare i Beñat så tyckte jag att man fann en lämplig spelare i Verdú. Men Verdú har inte varit bra inledningsvis den här säsongen och även fast han gjort ett par mål så ser han riktigt långsam och oinspirerad ut på planen. Försvaret har varit ett stort problem så här långt men frågan är om det inte är anfallet som varit den stora boven, för man gör nämligen inga mål. Men nu är Ruben Castro tillbaka från skada och han visade redan i comebacken att han kommer sätta fart på anfallsspelet hos Betis, sedan har man även bytt tränare nyligen och jag tror det kommer ge en knuff åt rätt håll. Betis är inget lag som hör hemma i botten av tabellen och jag tror man kommer klara sig kvar med god marginal när säsongen är över.


Nästa gång jag är tillbaka här på bloggen så tänkte jag skriva lite om den spanska domarkåren och lista den bästa samt sämsta domaren i la liga. Tills dess, ha det bra!

/e@sy