Transferfönstret är nu åter stängt inom fotbollsvärlden, och ett antal spännande övergångar ägde, i vanlig ordning, rum. Spelaspel.se listar de största övergångarna, sett till pris, klubbar och givetvis spelaren som det gäller.


1. Fernando Torres (Liverpool till Chelsea, 500 miljoner) – Obestridlig etta på den här listan. En av världens bästa anfallare som inte riktigt kommit igång med målskyttet den här säsongen. Pool-supportrarna är allt annat än glada efter den här övergången, då han tidigare gjort uttalanden om bl.a. att Liverpool är den enda engelska klubb han kommer att representera.  Kan få en nystart i Chelsea, som just nu har Premier Leagues vassaste anfallspar, på pappret.

2. Luiz Suarez (Ajax till Liverpool, 233 miljoner) – Till slut lämnade han Ajax, efter att många storklubbar ryckt i honom under en längre tid, och det blev lite oväntat till Liverpool. Frågan många ställer sig är om han passar i den mer fysiskt krävande engelska fotbollen? Ja, det borde han göra. Han visade i VM att hans kvalitéer håller på världsnivå.

3. Andy Carroll (Newcastle till Liverpool, 360 miljoner) – Även här en riktigt bra värvning av Liverpool, som ersatt Torres flytt på ett bra sätt. En 22-årig spelare som fått sitt stora genombrott i årets upplaga av Premier League. En centertank av hög klass, den spelarroll som Liverpool saknat i ett antal år. Han lämnade till slut Newcastle, trots att han enligt utsago varit osäljbar under större delen av Silly Season.

4. Antonio Cassano (Sampdoria till Milan, 22 miljoner) – En spelare av den kalibern, till det priset, det måste utan tvekan vara det bästa fyndet under den här upplagan av Silly Season. Han har redan presenterat sig på planen i Milantröjan på ett positivt sätt, och är ett bra komplement till den redan starka offensiv som ligaledarna har. Sampdoria betalade tydligen en lika stor summa för att bli av med honom, då man inte drog jämnt ut med Cassano.

5. Edin Dzeko (Wolfsburg till Manchester City, 280 miljoner) – Till slut lämnade han Wolfsburg, det var bara en tidsfråga. Efter att ha presterat på den nivå som han gjort så har han haft många ögon på sig, och efter att Manchester City viftade med plånboken så kunde de inte hålla honom kvar i klubben. En klassvärvning som ska bli intressant att följa. Han presenterade sig genast, genom att näta i Cupen.

6. Ibrahim Afellay (PSV Eindhoven till Barcelona, 26 miljoner) – Det andra fyndet under transferperioden. En spelare som tros bli Hollands nästa storstjärna, och att summan var så låg beror på att han satt på ett utgående kontrakt till sommaren, och hade i sådana fall kunnat gå gratis. Bättre sent än aldrig, PSV? Nja, ni tappade en del sedlar på det.

7. Emmanuel Adebayor (Manchester City till Real Madrid, lån) – Begränsat med speltid i City, samtidigt som Real Madrid sökte en anfallare av klass för ett inte alltför högt pris. Det här blev resultatet. Han har tidigare visat att han kan göra mål, inget snack om den saken, frågan är bara om han platsar i Real Madrids spelfilosofi?

8. Giampaolo Pazzini (Sampdoria till Inter, 105 miljoner) –  En spelare som jobbat i det dolda i flera år, och gjort det bra. Italiensk landslagsman som blommat ut allt mer till en klasspelare. Inter gjorde ett bra köp här, då jag tror att priset hade kunnat nå det dubbla om han fortsatt i samma takt. Gjorde ett bra första intryck då han fick nätet att rassla i debuten.

***************

Dessa rankas, av oss, som de största övergångarna under Silly Season. Noterbart är att Liverpool tog hem topp 3 på listan på egen hand, och har givetvis varit den klubb som stått i centrum under större delen av den gångna perioden. Frågeställningarna är dock många:

-Kommer Suarez och Carroll att lyckas tillsammans?
-Kommer Torres att få en nystart i Chelsea?
-Kommer Adebayor kunna anpassa sig till Reals spelidé och därmed kunna få fart på målskyttet igen, eller blir han en bänkvärmare?
-Kommer Afellay att få någon speltid i Barcelona, med tanke på den höga konkurrens som finns?

Ser fram emot att följa spelarna under våren, för att sedan återkomma med en uppföljare till sommaren.