I lördags ägde Prix De L’union Europeenne rum på Hippodrome De Paris-vincennes, och för andra gången i historien var både Sanity och Commander Crowe anmälda till samma lopp.

”Vi överlåter favoritskapet till Commander Crowe och tar vad som bjuds,” meddelade Sanitys krets inför loppet, men det blev Sanity som placerade sig bäst av de två svenska hästarna med en hedrande andraplats efter vinnaren Quinoa du Gers. Quinoa du Gers ägs av stallet Le Tremont, tränas av F. Souloy och kördes i lördags av M. Abrivard.

Förra gången Sanity och Commander Crowe deltog i samma lopp var i Hugo Åbergs Memorial 2012 då Commander Crowe vann på den enormt fina tiden 1.08,9a över 1 609 meter och Sanity blev fyra på 1.09,2a.

Sanity bättre än favorittippade Commander Crowe

Att Santiy skulle placera sig högre än Commander Crowe i årets Prix De L’union Europeenne var en riktig skräll. Commander Crowe var förra året Europas bästa travare och vann bland annat Olympiatravet, Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial. Han drog in över 11,5 miljoner i vinster under 2012 och denna tioåring har totalt tjänat över 27,7 miljoner kronor under sin karriär. Detta kan jämföras med sjuåriga Sanitys totalt 24 segrar och drygt 5,2 miljoner i prispengar. Under 2012 vann Sanity fyra lopp och tjänade in en bit över 1,8 miljoner kronor.

Värt att nämna är också att Prix De L’union Europeenne är ett långt lopp på 3 000 meter, en distans Santiy aldrig hade tävlat på tidigare. Innan lördagen var hans längsta lopp någonsin i tävlingssammanhang de 2 640 meter han travade i Derby 2010, ett lopp han placerade sig sexa i med tiden 1.14,5a.

Att Commander Crowe anmälde sig till Prix De L’union Europeenne var tillräckligt för att 16 av de preliminäranmälda hästarna skulle strykas från loppet, något som skötare Moa Löfgren dock såg som positivt för Sanity.

”Ett litet fält gör att Jarmo kan ge Sanity ett snällt lopp och ändå kanske tjäna fina pengar,” kommenterade hon inför lördagen.

Delägarrepresentanten Sune Arnesson hade däremot inte några stora förhoppningar om några prispengar.

”Har Sanity någon chans på lördag?” tillfrågades han i en intervju med ATG inför lördagens lopp.

”Vi ser det inte så,” förklarade Arnesson då. ”Allt Sanity gör innan han återvänder till Sverige är bonus. I premiären tjänade han 125 000 kronor och hela Frankrikeäventyret är redan betalt.”

Enligt Arnesson, som representerar Sanitys totalt 134 delägare, var huvudsyftet med vistelsen i Frankrike att få hem en starkare och bättre tränad häst.

Sanity stannar i Paris en månad till

Santiy befinner sig för närvarande på träningsanläggningen Grosbois utanför Vincennes i Paris.

”Sanity trivs med livet på Grosbois. Här slipper vi hårda brodd och hårda vinterbanor och vårens tjällossning hemma i Sverige. Vi blir nog kvar en månad till,” säger skötaren Moa Löfgren.

Med anledning av lördagens lopp kom även Sanitys tränare, Moas syster Malin Löfgren ned till Paris för att finnas tillgänglig för Sanity.

Vid tömmarna under Prix De L’union Europeenne satt Jarmo Niskanen, som även körde Sanity vid årsdebuten.

Prix De L’union Europeenne var sjuåriga Sanitys andra start på fransk mark.

Resultat för Prix De L’union Europeenne 2013

Prix De L’union Europeenne är det franska vintermeetingets sista storlopp. Det körs över 3 000 meter och hade i år ett förstapris på €80 000.

De fem bästa placeringarna i årets lopp var dessa:

Placering HästKuskÄgareTränare
1Quinoa du GersMatthieu AbrivardStallet Le TremontF. Souloy
2SanityJarmo NiskanenStallet Sanity (Swe)M. Löfgren
3Up and QuickFranck NivardStallet Quick StarF. Leblanc
4Roxana de BarbrayDominik LocqueneuxStallet DonatiR. Donati
5Quinio du RelaisSebastien HardyM. MaigeS. Hardy

Startlistan för Prix De L’union Europeenne 2013

Nummer, Häst, Kusk

1, Supervisor, Pierre Levesque
2, Up And Quick, Franck Nivard
3, Speedy Blue, Mathieu Mottier
4, Sanity, Jarmo Niskanen
5, Roxana de Barbray, Dominik Locqueneux
6, Quinio du Relais, Sebastien Hardy
7, Quinoa du Gers, Matthieu Abrivard
8, Reve de Beylev, Eric Raffin
9, Perlando, Jos Verbeeck
10, Commander Crowe, Christophe Martens