Termen ‘värde’ stöter man ofta på när det gäller spel på odds, men vad är egentligen värde och varför bör alla seriösa spelare hålla utkik efter värde? I den här artikeln får du veta vad bra värde är, hur man beräknar om värdet är bra för ett odds och varför konceptet är så viktigt att förstå.

Att beräkna värdet på ett odds

För att bedöma om de odds som erbjuds av en vadslagningsbyrå har ett bra värde (enligt din uppfattning) är det nödvändigt att tänka i procent. Spelbolag har satt sina odds baserat på vad de anser vara den procentuella chansen för varje resultat. En spelare som vill identifiera värde måste sätta sina egna procentsatser, jämföra dem med de odds som erbjuds och baserat på detta avgöra ‘värdet’ på oddset.

Låt oss titta på ett exempel där vi använder oss av enklast möjliga satsning: singla slant. När vi singlar slant rör det sig om okomplicerad 50/50 chans (inga tricks används och slanten landar inte på sidan). Vi tror därför att det kommer att bli krona 50% av gångerna och klave 50% av gångerna. Vi har därmed satt procentsiffror för varje möjligt resultat. Låt oss nu ponera att ett spelbolag erbjuder oss följande odds:

 • Krona 2.25
 • Klave 1.67

Vi behöver konvertera dessa odds till procentsiffror för att avgöra värdet baserat på vår uppfattning. För att göra detta delar vi helt enkelt 100 med oddset.

 • Krona: 100/2.25 = 44.44%
 • Klave: 100/1.67 = 59.88%

Spelbolaget har i detta exempel beslutat sig för att det kommer att bli krona cirka 44% av gångerna och klave cirka 60% av gångerna. (Märkligt förstås, eftersom 59 + 44 = 103, men mer om detta senare.)

Vi anser däremot att varje alternativ kommer att dyka upp 50% av gångerna. Vår bedömning är att chansen för att det ska bli krona är större än vad vadslagningsbyrån tror. Detta är ett perfekt exempel på ‘bra värde’. För oss är alla odds högre än 2.0 bra värde i denna situation.

Den konstiga summan 103% i exemplet ovan har sin förklaring – den är vald för att efterlikna verkligheten i sportvadslagningsvärlden. Om du besöker en spelsajt och lägger ihop procentsiffrorna för en viss match kommer du normalt att hamna mellan 104% och 105%. Andelen över 100 är det som gör att spelbolaget går med vinst. På engelska brukar det kallas för ”over-round”. Om summan skulle landa under 100% skulle det innebära att varje resultat kunde backas på ett sätt som garanterade vinst för spelaren – inte en bra affärsmodell för vadslagningsbyrån.

Så för att sammanfatta: i ovan nämnda exempel, där vadslagningsbyrån har missbedömt chansen för krona respektive klave, är en satsning på krona en satsning med bra värde.

Effekten av ‘Over-Round’

Over-round är anledningen till att det är så svårt att hitta satsningsmöjligheter med riktigt bra värde. Vadslagningsbyråer brukar inte göra särskilt många misstag, och även om din uppfattning skiljer sig från deras kommer over-round ofta att eliminera det övertag du letar efter. När vi slår ihop procentsiffrorna för de potentiella resultaten hamnar vi över 100%.

Vi kan använda ett exempel från verkligheten för att illustrera hur det fungerar. Antag att du erbjuds följande odds för matchen Everton – Aston Villa:

 • Everton 1.91 (100/1.91 = 52.35%)
 • Aston Villa 3.75 (100/3.75 = 26.67%)
 • Oavgjort 3.2 (100/3.2 = 31.25%)
 • Totalt 110.27%

Vi beräknar chanserna som:

 • Everton 51% (odds 100/51 = 1.96)
 • Aston Villa 20% (odds 100/20 = 5.00)
 • Oavgjort 29% (odds 100/29 = 3.45)
 • Totalt 100%

Vi har alltså lägre förtroende för Aston Villa än vad vadslagningsbyrån har, och vi anser också att sannolikheten för oavgjort är lägre. Trots detta finns det inget ‘värde’ ur vårt perspektiv – oddsen för Everton-seger erbjuder fortfarande inte det pris vi vill ha för att rättfärdiga en satsning (vi behöver 1.96 eller högre). Detta scenario upprepar sig för en majoritet av alla event eftersom over-round är så svårt att ta sig runt. Det händer dock någon gång ibland, och om du hittar ett sådant odds rekommenderar vi att du passar på att utnyttja värdet.

Slutsats

Detta bombardemang av av procentsatser och analyser kan upplevas som oöverstigligt med tanke på hur många spelmarknader som finns tillgängliga, men så snart man har genomfört beräkningarna några gånger blir de mycket lätta att göra om och om igen. Här på spelaspel.se visar vi dessutom dessa procentsiffror för alla odds i oddsjämförelsen när du tittar på en specifik match!

I ovan nämnda match ville vi kanske backa Everton, men ville få minst 1.95 för att göra det. Så snart vi ser att oddsen inte är tillräckliga kan vi gå vidare till andra satsningsmöjligheter utan att fundera vidare på Aston Villa-seger eller oavgjort.

Ett sista varnande ord: Om du spelar på spelbörser såsom Betfair, reducera alltid de odds du erbjuds med kommissionen innan du räknar fram procenttalen. Spelbörser tar vanligen ut omkring 5% kommission på vinnande satsningar (den exakta siffran varierar), något man måste ta med i beräkningen innan man kan bedöma om en satsning har bra värde eller inte.