Betsson tror på ännu ett nytt rekordår för julhandeln trots de bistra ekonomiska tiderna. Och detta trots Nordeas undersökning av svenskarnas shoppingplaner i jul, som presenterades i början av december. Enligt undersökningen planerar den genomsnittliga svensken att köpa mindre julkappar i år jämfört med tidigare år, och en fjärdedel härleder detta till lägre inkomster. Undersökningen säger också att den totala kostnaden för julen (exempelvis mat, julpynt, julklappar och evenemang) kommer att minskas med 4 % jämfört med i fjor.

När Handelns utredningsinstitut(HUI) publicerade sin prognos i mitten av november för 2009 års julhandel spådde man dock en ökning i omsättning trots bistra tider. Enligt HUI tror man julhandeln kommer att öka med 3 % i år. Det skulle innebära en omsättning på 61,3 miljoner kronor vilket innebär att svensken i genomsnitt spenderar 6600 kronor på julklappar.

–”Trots att dessa rapporter ger olika besked finns det mycket som talar för att vi får ett nytt rekordår i julhandeln. De som inte har drabbats av arbetslöshet kommer att kunna dra stor nytta av skatte- och räntesänkningar vilket har lösgjort mer pengar för svensken, vilket i sin tur kommer att avspegla sig i större konsumtion. Avdrag som t.ex. rotavdraget påverkar också konsumtionen i rätt riktning”, säger Thomas Bertilsson på Betsson

Tror du att nytt rekord slås i julhandeln får du 106 kronor tillbaka på en satsad hundring. Tror du att rekordet uteblir får du tillbaka 720 kronor.

Odds – kommer omsättningen på julhandeln i Sverige att slå nytt rekord?

Ja: 1.06

Nej: 7.20