Prata om SpelLotteriinspektionen, som är den myndighet som bland annat övervakar spelmarknaden och som utfärdar tillstånd, har dragit igång en satsning med namnet Prata om spel, som riktar sig till ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Man har startat denna satsning för att ge ungdomar verktyg att anlägga ett mer kritiskt perspektiv på spel om pengar. De två övergripande syftena är att förhindra att ungdomar under 18 år börjar spela samt att upplysa om riskerna med spel om pengar för att försöka stävja spelmissbruk.

Vi på SpelaSpel.se tycker att den här satsningen från Lotteriinspektionens sida är utmärkt. 18-årsgränsen ska alltid följas och det är bra att ungdomar lär sig mer om riskerna med spel och dobbel.

Ett 20-tal lektioner

Prata om Spel består av två kurspaket, ett för högstadiet och ett för gymnasiet. I varje kurspaket finns sammanlagt material för ett 20-tal lektioner inom både samhällskunskap, matematik, svenska, engelska och bild (!). Det är ett gediget material Lotteriinspektionen har satt ihop och här finns mycket intressant även för vuxna som vill lära sig mer om spel i allmänhet och spelmarknaden online i synnerhet. Några av rubrikerna är Sannolikhet och spel, Analysera spelreklam, Den svenska spelmarknaden, Illegala spel, Risker med spel och Spelande i konsthistorien.

Quiz om spel om pengar

På sajten Prata om Spel finns ett intressant quiz som även rutinerade spelare kan göra för att lära sig mer om spelmarknaden, om sannolikheter och om spelandets psykologi. Visste du till exempel att Svenska Spel spenderade 1,1 miljarder på bara TV-reklam under 2013? Eller att sannolikheten att slå två sexor på rad är knappt 3 procent?