Sedan i höstas har antalet spelare från Kina begränsats till max en per bord i Sit & Go-turneringarna hos PokerStars, och nu har pokerjätten valt att ytterligare strama upp villkoren för kinesiska spelare genom att införa samma regel på samtliga cash game-bord. Hädanefter kan två eller fler spelare från Kina alltså inte sitta vid samma kontantbord hos PokerStars.

Upprinnelsen till de hårda reglerna för kinesiska spelare är den fuskskandal som avslöjades i våras. Spelare från samma provins i Kina hade ägnat sig åt otillåtet samarbete vid kvitt-eller-dubbelt Sit & Go-bord med inköp under $105 och tros ha tillskansat sig flera hundra tusen dollar under loppet av ett år. Efter att ha utrett fusket ska PokerStars enligt uppgift ha betalat ut cirka $2,1 miljoner dollar i ersättning till spelare som drabbats av fusket.

Att det kostar att betala ut ersättning till spelare som drabbas av fusk är givetvis negativt för PokerStars, men $2,1 miljoner dollar än ändå en struntsumma jämfört med hur mycket pengar pokerjätten skulle kunna förlora om spelare över lag börjar tvivla på PokerStars säkerhetslösningar och förmåga att i ett tidigt skede upptäcka och avstyra fusk vid spelborden. Om spelare börjar söka sig till andra aktörer, eller helt tappar lusten att spela nätpoker, skulle det kunna få ödesdigra effekter för marknadsledaren PokerStars. Att PokerStars nu gör vad de kan för att upprätta sitt rykte som en trygg och säker spelsajt – även om det kan komma att irritera en del av deras kinesiska medlemmar – är därför föga förvånande.