pokerstarsPokerStars har fått spellicens från Bulgarien och kommer att köra igång sajten PokerStars.bg för spelare i Bulgarien. PokerStars.bg kommer inte att vara en isolerad sajt utan spelare som anländer från PokerStars.bg kommer att spela vid samma bord som spelare som anländer via PokerStars.com.

Än så länge är PokerStars den enda pokersajt som erhållit Bulgarisk spellicens, så de är för tillfället utan laglig konkurrens i Bulgarien.

”Bulgarien är ett mycket lovande land,” säger PokerStars kommunikationschef Eric Hollreiser. ”Poker är extremt populärt i landet och nyligen har vi kunnat se iögonfallande prestationer från bulgariska spelare, inklusive Dimitar Danchey som vann PokerStars Caribbean Adventure 2013 Main Event och belönades med $1 859 000. Vi är förtjusta över dagens nyhet och vi ser fram emot att samarbeta med spelkommissionen så att vi kan ha premiär så snart som möjligt.”

Den bulgariska spelkommissionen har nyligen uppdaterat sin lista över spelsajter som de kräver att internetleverantörer blockerar i Bulgarien. På den listan finns gott om välkända spelsajter, såsom Bet365, Unibet, Ladbrokes och 888. Även PokerStars systersajt Full Tilt Poker är inkluderad, liksom PokerStars internationella sajt PokerStars.com.

Bara tre bulgariska licenser utfärdade på 1,5 år

Bulgariens nya lag om hasardspel på nätet gick igenom i början av år 2012 och trädde i kraft i juli samma år. Det dröjde dock ända till september 2013 innan den första spellicensen delades ut och den gick till den bulgariska sportsbettingsajten Efbet.com. Därefter gavs en licens ut till Toto.bg som är den bulgariska statens egna lotteri, och nu har alltså även PokerStars.bg erhållit en spellicens – ett och ett halvt år efter att lagen infördes. Frågan är om vi nu kommer att se en ketchupeffekt där en lång rad spelsajter erhåller licenser eller om PokerStars kommer att få agera utan laglig konkurrens under en längre period.

PokerStars har som uttalat mål att snabbt skaffa sig spellicens på alla nya marknader som inför laglig och reglerad nätpoker. De har lanserat flera landsspecifika sajter som blivit mycket populära. PokerStars.it, som bara accepterar spelare från Italien, ligger i skrivande stund sjua på PokerScouts lista över de pokerrum som har mest trafik till sina kontant bord. På åttonde plats hittar vi PokerStars spanska pokerrum PokerStars.es medan franska PokerStars (PokerStars.fr) ligger på tionde plats.

Detta kan jämföras med att Microgamings pokernätverk MPG ligger på tolfte plats, och det välkända nätverket Ongame befinner sig på 24:e plats.

Exempel på länder som PokerStars har spellicens ifrån är Danmark, Tyskland, Belgien och Estland. De har även spellicens från de klassiska utfärdarna Malta och Isle of Man.