PokerStars Caribbean Adventure (PCA) har dragit igång på Bahamas och highrollern är i full gång, men i år kommer vi också att få se något helt nytt för PCA – en turnering för den nya trendiga pokerformen Open-Face Chinese Poker.

Open-Face Chinese Poker är en variant av Chinese Poker som tog västvärlden med storm under år 2012, och den 7 januari 2013 kommer det för första gången någonsin i PCA-sammanhang att krönas en Open-Face Chinese Poker Champion.

När man spelar Open-Face Chinese Poker gäller det att använda sina 13 kort för att bilda tre pokerhänder. Två av pokerhänderna ska bestå av fem kort var, medan de tredje handen ska bestå av tre kort. Dina tre händer jämförs sedan med motståndarnas händer. En vanlig (fransk) kortlek med 52 kort används. Inga kort är vilda / jokrar och det finns bara plats för fyra spelare per bord.

PCA 2013 Event #41: Open-Face Chinese Poker

PCA 2013 Open-Face Chinese Poker är en $2 000 + $150 re-entry som startar klockan 13:00 lokal tid. Under de första åtta nivåerna får spelare som åker ut köpa in sig på nytt hur många gånger som helst.

Strukturen har fastslagits av Neil Johnson, PokerStars specialist på livepoker, och han har även skrivit ned de regler som kommer att gälla för turneringen, regler som tagits fram i samarbete med European Players Council (EPC).

Det kommer att finnas plats för fyra spelare per bord, och formatet är inte shootout utan borden kommer att balanseras genom att spelare flyttas från välfyllda bord till bord med färre spelare.

Nivåerna kommer att vara 30 minuter långa, och precis som när man spelar Open-Face Chinese Poker som kontantbordsspel används ett poängsystem.

Jag tror att det kommer att bli en del gupp i vägen eftersom det är första gången det spelas i turneringsformat,” säger Neil Johnson. ”Till att börja med är det ett långsamt spel, så vi kommer förmodligen att ha en del situationer med klockan, men trevligt nog kommer många av spelarna att känna varandra.”

Open-Face Chinese Poker

År 2012 var året då Open-Face Chinese Poker (OFCP) blev glödhett bland proffsen och en lång rad kända spelare hyllade spelet på Twitter och i andra sociala media. Team PokerStars Jason Mercier och Daniel Negreanu är bara två exempel på spelare som svepts med av OFCP-febern.

Idag spelar jag Dag 2 av PCA $100 000 Super High Roller, och om jag överlever tills imorgon kommer det att sätta rejäla käppar i hjulet för mina planer att spela i PCA:s första Open-Face Chinese Poker turnering,” skriver Jason Mercier i sin pokerblogg hos PokerStars, samtidigt som han avslöjar att han tränat upp sig genom att spela massor av Open-Face Chinese Poker i Prag, fast en särskild variant som inkluderar ett moment vid namn ‘Fantasyland’.

Ett ton ryssar spelade och sessioner satte igång ganska ofta, jag spelade vanligen för €100 per poäng och det gick tämligen bra för mig till slut, ” berättar Mercier i bloggen. Jag har visserligen pratat mycket om Open-Face Chinese på senare tid, men den här gången spelade vi en lite annorlunda variant av spelet som fortfarande är ganska okänd. Denna extra spelkomponent kallas ‘Fantasyland’. I grund och botten innebär det att om du får damer eller bättre i din topphand, så får du i nästa giv titta på alla dina 13 kort face-down och arrangera dem som en vanlig kinesisk hand medan dina motståndare fortsätter spela face-up. Att komma till Fantasyland är tämligen ovanligt eftersom det är extremt svårt att skapa en så stor trekortshand i Open-Face. Det må vara vanligt i vanlig Chinese, men handvärdena är mycket annorlunda i Open-Face. Fantasyland är en riktigt coolt tillägg till spelet eftersom många människor tar rejäla risker för att nå dit och förstör sina händer på vägen. Det lägger till mer varians och spänning och tillför ytterligare ett spelmoment.