En gång i tiden var World Series of Poker (WSOP) en tävling mellan huvudsakligen professionella pokerspelare, men efter att poker blev populärt hos allmänheten har dock amatörerna svämmat över tävlingarna och gjort det mycket svårare för proffsen, som är mycket färre till antalet, att nå finalborden.

I år verkar det dock som om det är dags för proffsen att ta revansch – 38 av de 53 event som hittills spelats i WSOP har vunnits av proffs. Enligt flera av proffsen är det bland annat den långsammare turneringsstrukturen i år som underlättar för de som verkligen kan spela poker att komma långt.

Joe Hachem, 2005 års mästare i huvudtävlingen No Limit Texas Hold’em, håller med om detta och tillägger att nu när amatörerna varit med ett tag så har proffsen lärt sig mer om hur de skall spela mot amatörer, som beter sig annorlunda och mer ”oberäkneligt” än ett pokerproffs.

Turneringsansvarige Jack Effel kommenterar att strukturförändringarna inte är skräddarsydda för proffs men att de belönar de spelare som är bra över lång tid och att enstaka misstag får en mildare effekt. Man skall inte kunna ta sig hela vägen på enbart tur, men visst behövs även tur om man skall ta sig igenom 6000 spelare på vägen till finalbordet.

Chris Moneymaker, som 2003 vann huvudeventet och därmed gav amatörerna ett ansikte, tror fortfarande att oddsen är emot pokerproffsen. Men han planerar att ta sig till finalbordet.