freerollsEn free roll är en pokerturnering som man inte betalar pengar för att delta i, men där man ändå kan vinna något annat än ära och låtsaspengar. En poker free roll är alltså inte samma sak som att spela i gratisturneringar för värdelösa låtsaspengar där man inte kan vinna något annat än nya värdelösa låtsaspengar.

Det behöver dock inte vara kontanter som ligger i potten för att en gratis pokerturnering ska räknas som en free roll. Tvärt om är det vanligt att man kan vinna helt andra saker, till exempel inträde till vanliga pokerturneringar med inköp eller till särskilda pokerturneringar som man bara kan ta sig till via specifika free rolls. Prispotten kan också innehålla produkter, eller poäng som har något slags värde genom att de kan ge förmåner eller kan växlas in mot produkter, turneringsbiljetter eller liknande.

En modell som är mycket vanlig på pokersajter idag är att ordna free rolls som lägsta nivån i en satellitstruktur där översta nivån innehåller pokerturneringar där man kan vinna inköp, eller till och med hela resepaket, till pokerturneringar som hålls utanför internet, såsom World Series of Poker (WSOP), European Poker Tour (EPT), World Poker Tour (WPT), Aussie Millions, etc. Vill man starta på någon av de högre nivåerna i satellitstrukturen kostar det pengar att köpa in sig, men om man kan tänka sig att starta bland free rolls turneringarna på nedersta nivån är det gratis.

Free rolls som kräver något

Det finns gott om exempel på free rolls som inte har något inköp, men där det ändå krävs någon slags motprestation för att man ska få delta. Här är några exempel på vanligt förekommande poker free rolls av detta slag.

  • Poker free rolls för nya medlemmarDet är vanligt att pokersajter har särskilda free rolls för nya medlemmar. På så sätt kan man komma igång med sitt pokerspelande utan att behöva köpa in sig till pokerturneringar. Man får möjlighet att lära känna mjukvaran utan att det kostar något. Vissa free rolls för nya medlemmar kräver att man har gjort sin första insättning för att man ska få tillträde till dem, medan andra är öppna för alla nya medlemmar som fullbordat sin registrering.
  • Poker free rolls för VIP-medlemmarPrecis som nya medlemmar på en pokersajt kan få tillgång till särskilda free rolls finns det andra grupper av spelare som det också är vanligt att belöna med tillträde till exklusiva gratisturneringar. Det kan till exempel röra sig om alla VIP-medlemmar, VIP-medlemmar som nått upp till en viss VIP-nivå eller personer som samlat tillräckligt med poäng i en lojalitetsklubb.
  • Poker free rolls där man köper in sig med poängDe flesta pokersajter har någon form av lojalitetsprogram där man kan samla poäng genom att spela och på olika sätt vara aktiv på sajten. Hos vissa kan dessa poäng användas för att köpa in sig till särskilda free rolls, eller så kan poängen växlas in mot spelpengar som man kan använda för att köpa in sig till vilken pokerturnering som helst.
  • Tävlingar där priset är en biljett till en poker free rollIbland ordnar pokersajter olika tävlingar, utlottningar och kampanjer där man kan vinna tillträde till en free roll. Vissa tävlingar / utlottningar / kampanjer är gratis att delta i, medan andra kräver att man spelar för riktiga pengar.