Förra måndagen summerades Premier League-säsongen så här långt och det inför uppehållet, och en landslagsvecka, som nu börjar lida mot sitt slut. Något som har resulterat i en playoff-plats och ett spännande dubbelmöte för svenskt del som kommer fälla avgörandet om det blir spel i Frankrike nästa sommar. Vi hoppas på det bästa samtidigt som vi tar en titt på det som har varit och det som komma skall.

Under den här tisdagskvällen avslutas gruppspelsomgången inför nästa sommars EM-slutspel där ett antal nationer alltjämt har väldigt mycket att spela för. Bosnien, Israel och Cypern (det måste ändå ses som ett tacksamt motstånd i ett playoff) slåss om tredjeplatsen i grupp B. Turkiet kan bli den bästa grupptrean om övriga resultat går vägen för deras del – vilket bland annat innebär att Holland, de regerande VM-bronsmedaljörerna, hängs av helt och hållet. Norge kan också kvittera ut sin EM-biljett utan att tvingas till ett playoff, men då måste man troligtvis besegra Italien borta i RomKroatien bör resa hem med tre enkla från Malta.

Det kan bli totalt fyra nordiska nationer i Frankrike nästa sommar. Det kan även visa sig att Island inte bara blev först, men även den enda nordiska nationen att ta sig dit. Relativt anmärkningsvärt ändå, handen upp den som trodde det för strax över ett år sedan.

-

I och med att Ryssland gick rent i sina återstående två kvalmatcher så kommer Sverige få sikta in sig ett på ett playoff där ett dubbelmöte mot ett alltjämt okänt motstånd kommer avgöra om vi har något att se framemot efter att vintern och våren har lagt sig. Dubbla 2-0 matcher mot ett svagt Moldavien samt ett ännu svagare Liechtenstein var inga värdemätare för svenskt del i ett kvalspel som har präglats av ovisshet. Oavsett motstånd så kommer blågult komma till spel med något frågetecken för mycket där det är värt att lyfta fram att 16 av totalt 18 poäng i denna kvalgrupp plockades mot tidigare nämnda Moldavien, Liechtenstein samt Montenegro – att jämföra med två poäng över fyra matcher mot Österrike och Ryssland som knappast är våldsamt mycket bättre än en majoritet av de övriga grupptreorna i detta kval, dvs motstånd vi kommer gå upp emot.

Över 10 kvalmatcher kan man konstatera att ett svenskt landslag, som av tradition brukade vara försvarsstarkt och organiserat, inte är tryggt i sitt defensiva grundspel i dagsläget – och det har man inte varit på relativt länge. Moment som krävs för att vinna den typen av fotbollsmatcher som väntar där man alltjämt söker efter ett välfungerande mittlås. Och även om man vill vara konstruktivt i sitt anfallsspel så saknas ett spelarmaterial, där alldeles för mycket vilar på Zlatans kreativa fötter, för att man ska kunna skapa ett vägvinnande spel med sin konstruktivitet. Vad det i sin tur kan innebära när spelet väl skickas tillbaka till den egna planhalvan kan i stort summera de där 90 minuterna på Friends när Österrike gästspelade.

På tal om Zlatan Ibrahimovic. Ett gult kort i den första playoff-matchen innebär att han skulle missa en retur. Det scenariot som oroar i första hand, på kort sikt. På längre sikt, för några dagar sedan fyllde han 34 vilket borde innebära att ett avslut närmar sig och att han inte har många landskamper kvar. Även om en drös U21-hjältar väntar vid sidan av så har jag svårt att föreställa mig något annat än ett desto mer dystert VM-kvalspel, bortom sommaren i Frankrike.

-

Den där minnesvärda sommaren 1994 ställde Sverige upp med en backlinje som, från höger, bestod av Roland Nilsson, Patrik Andersson, Joachim Björklund och Roger Ljung. Jonas Thern och Stefan Schwarz hade hand om positionerna strax framför. 8 år senare kom man till spel med Olof Mellberg, Johan Mjällby, Andreas Jakobsson samt Teddy Lucic. Tobias Linderoth, en spelartyp som var perfekt för det svenska spelet, agerade sköld den gången. Noterbart att man hade ett hyfsat sparkapital i Patrik Andersson som gick sönder innan det roliga drog igång därnere i Japan. Inte de mest spelande backlinjerna vi har haft, men det var överdrivet stabilt – både individuellt och kollektivt.

Det var bättre förr.

-

I halvtid leder Norge i Rom samtidigt som Holland går mot att fullborda sitt fiasko via 0-2 hemma mot ett Tjeckien som inte har några poäng av värde att slåss för. Ett ytterst mediokert (och då är man ändå relativt generös) Andorra har sensationellt nog 0-0 efter 45 minuter i Wales – ett Wales som ändå har råd att förlora nu när det första deltagandet i ett mästerskap på närmare 58 år säkrades i helgen.

I övrigt, rent kvalitetsmässigt tycker jag personligen att 24 lag är något för mycket i ett europeiskt fotbollsmästerskap.

-

Om man stannar kvar i det här temat med landslagsuppehållet så har ämnet skador varit på tapeten. Manchester City har till exempel förlorat både Sergio Aguero och David Silva under en kortare period framöver. Undrar dock om inte Newcastle tapp av sin holländske landslagsmålvakt, Tim Krul, är desto mer kännbart då han kan bli borta säsongen ut. Norwich väntar på söndag, en match som kommer dyka upp på spelmenyn när helgen väl närmar sig och Premier League-fotbollen startar upp på nytt, i vanlig ordning på Viasat.

Samma Viasat som nu, utöver Premier- och Champions League, även har köpt rättigheterna till La Liga. Väntar nu med spänning på att Cmore ska kontra med att börja sända svensk division 3-hockey och rally med EU-mopeder.

-

Såg reklamtrailern till TV-programmet ”Gunilla Persson tycker till”. Som om vi inte hade nog med elände i den här världen.


Klara för den här gången, vi hör snart igen.

Kontakt: PuyolSpelaspel @ Twitter

/Puyol