Olympiatravet hade premiär år 1979 och nu på lördag är det dags igen, då första delfinalen körs på Jägersro. Olympiatravet har hunnit bli en av hörnstenarna i den svenska travvärlden och ses som startskottet för vårsäsongen.

”I travets värld anses premiären av Olympiatravet vara lika med starten på våren. I år verkar det dock som om vädergudarna ligger lite efter i planeringen. Men vi är laddade och klara för en ny upplaga av Olympiatravet, som förhoppningsvis slutar med sportslig succé och nya miljoner till Sveriges olympier och paralympier”, säger ATG:s VD Hasse Skarplöth.

Olympiatravet består av tre delfinaler, ett sista chansen-lopp och en avslutande final. Förra året vann Commander Crowe och Christohe Marten inför 14 360 åskådare på Åby travbana.

Schema för Olympiatravet 2013

Lördag 23 mars, delfinal 1, Jägersro
Söndag 31 mars, delfinal 2, Romme
Lördag 6 april, delfinal 3, Mantorp
Lördag 13 april, sista chansen, Färjestad
Lördag 20 april, final, Åby

  • Från varje delfinal går ettan och tvåan vidare till finalen. I loppet sista chansen går endast vinnaren vidare till final.
  • Förra årets vinnare (Commander Crowe) är direktkvalificerad till finalen.
  • Dessutom kommer två wildcards att delas ut och vem som får dem avgörs av Åby, ATG och Svensk Travsport. Om Commander Crow inte startar ökar antalet wildcards till tre.

Olympiatravet, deltävling 1, L.C. Peterson-Broddas Minne, (V75-3), 2 140 meter autostart

Startnummer, Häst, Kusk

1, Persos Seaman, Peter Ingves
2, Royal Neo, Daniel Olsson
3, Nobodybeatsthebeat, Flemming Jensen
4, Deuxieme Picsous, Johnny Takter
5, Clear Sign, Stefan Söderkvist
6, Sebastian K., Åke Svanstedt
7, Bagley, Conrad Lugauer
8, Robert Keeper, Björn Goop
9, Go On Pale, Stefan Persson
10, Harry Haythrow, Peter Untersteiner

Delfinal ett kommer att bli årsdebut för Sebastian K, som förra året vann fyra av sex starter i Åke Svanstedts regi, inklusive en mycket lönsam seger i UET Trotting Masters på Solvalla.

Olympiatravet stödjer olympiska idrottare

Olympiatravet är ett samarbete mellan ATG och Sveriges Olympiska kommitté (SOK). Sedan starten år 1979 har Olympiatravet bidragit med över 160 miljoner kronor till svenska olympier.

Det första Olympiatravet kördes år 1979 och vanns av Pershing med Berndt Lindstedt vid tömmarna. Tack vare travet kunde en check på fem miljoner kronor delas ut till de svenska olympierna. På den tiden bestod Olympiatravet av ett enda lopp, men nu för tiden är det alltså delfinaler á la Melodifestivalen som gäller.

Hur stor effekt Olympiatravets sponsring har haft på de svenska resultaten i OS är förstås omöjligt att veta, men i en intervju med Kanal75 år 2004 betonar SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg Olympiatravets betydelse för de svenska prestationerna.

”Olympiatravet har betytt oerhört mycket. Det har fått en fantastiskt utveckling”, säger hon. ”Vi har kunnat satsa på ett helt annat sätt. Många eller de flesta av våra toppidrottare tjänar dåligt med pengar och tack vare Olympiatravet kan de utvecklas på ett sätt som inte hade varit möjligt annars. Det är ett otroligt bra samarbete som jag hoppas fortsätter.”

Sedan år 1995 är Sveriges Handikappidrottsförbund representerade i Olympiatravet och är garanterade minst tio procent av det belopp som SOK får.

Idrottsstjärnorna samlas på Jägersro på lördag

”Med SOK:s bidrag från Olympiatravet har jag mycket bra förutsättningar inför OS i Rio de Janeiro 2016”, säger Max Salminen, som tog OS-guld i finnjolle i London 2012. ”Om jag inte trott på en OS-pall igen hade jag aldrig gett mig in i den här satsningen.”

Max Salminen befinner sig på träningsläger och kan därför inte komma till Jägersro på lördag, däremot kommer en hel andra idrottare att finnas på plats för att se den första delfinalen på plats. Olympiatravet brukar alltid bjuda in tidigare och blivande olympier och paraolympier till travbanorna i samband med loppen, och på lördag kommer nedanstående idrottare att se loppet på Jägerso.

Tennis: Andreas Vinciguerra
Friidrott: Josefin Magnusson, Philip Nossmy
Brottning: Jenny Fransson, Johanna Mattsson, Robert Rosengren
Ridsport: Anita Jonsson, Niklas Lindbäck
Badminton: Emelie Lennartsson
Kälkhockey: Niklas Ingvarsson, Rasmus Lundgren
Judo: Martin Pacek, Mia Hermansson, Robin Pacek
Taekwondo: Nikita Glasnovic
Skeetskytte: Stefan Nilsson
Goalball: Niklas Hultqvist
Äldre olympier: Leif Möller (segling), Dan Glans (friidrott), Annica Westerberg (ridsport)

Dagen kommer att inledas med en pampig invigning och den olympiska elden kommer att flamma på Jägersro. Förra året var det Björn Ferry som bar fanan, Jörgen Persson tände elden och Carolina Klüft stod för invigningstalet. Vilka som får äran att utföra dessa uppgifter i år blir en överraskning och kommer inte att avslöjas förrän invigningen äger rum på lördag.

Det kommer att finnas möjlighet för åskådarna på Jägersro att få autografer från de olympiska idrottarna, och det ordnas även en ”Olympiaby” med massor av olika aktiviteter. Stor folkfest förväntas med andra ord.

Vinnare av Olympiatravet 1979-2012

År, Häst, Kusk

1979, Pershing, Berndt Lindstedt
1980, Don Ego, Stig H Johansson
1982, Jana Bloc, Ove R Andersson
1984, Einarsin, Tapio Perttunen
1985, Meadow Road, Torbjörn Jansson
1986, Utah Bulwark, Stig H Johansson
1987, Grades Singing, Ulf Thoresen
1988, Sugarcane Hanover, Gunnar Eggen
1989, Callit, Karl O Johansson
1990, Jet Ribb, Hans G Eriksson
1991, Karate Chop, Bo Näslund
1992, Bravo Sund, Jorma Kontio
1993, Queen L., Stig H Johansson
1994, Queen L., Stig H Johansson
1995, Copiad, Erik Berglöf
1996, Copiad, Erik Berglöf
1997, Scandal Play, Bo Eklöf
1998, Rival Damkaer, Erik Adielsson
1999, Scandal Play, Bo Eklöf
2000, Varenne, Giampaolo Minnucci
2001, Etain Royal, Jorma Kontio
2002, Varenne, Giampaolo Minnucci
2003, Gidde Palema, Åke Svanstedt
2004, Gidde Palema, Åke Svanstedt
2005, Gidde Palema, Åke Svanstedt
2006, Thai Tanic, Björn Goop
2007, Gentleman, Thomas Uhrberg
2008, Torvald Palema, Åke Svanstedt
2009, Triton Sund, Örjan Kihlström
2010, Copper Beech, Conrad Lugauer
2011, Brioni, Joakim Lövgren
2012, Commander Crowe, Christophe Martens