OscarsDen 2 mars (natten mellan söndag och måndag svensk tid) arrangeras den 86:e upplagan av The Academy Awards, eller Oscarsgalan som evenemanget kallas i folkmun. Skådespelare och andra celebriteter träffas i Dolby Theatre i Hollywood för att se vilka personer som föräras Oscarsstatyetter för de bästa prestationerna under 2013. Det är välkända Ellen DeGeneres som är värd för årets gala.

McConaughey och Blanchett favoriter

Många spelbolag bevakar Oscarsgalan noga och oddsen för de mest prestigefyllda priserna är nu ute. Av oddsen att döma finns flera storfavoriter, inte minst när det gäller bästa skådespelare och bästa skådespelerska. Flest odds på Oscarsgalan finner du just nu på Ladbrokes.

Mannen med det krångligaste namnet i showbiz, Matthew McConaughey, är favorit att ta hem en Oscar för bästa prestation för en manlig skådespelare, detta för sin roll i Dallas Buyers Club. Leonardo Di Caprio, som gjorde en sådan imponerande insats i The Wolf of Wall Street, får vackert nöja sig med att vara andrahandsfavorit. Cate Blanchett är ännu större favorit för sin roll i Blue Jasmine. En vinst för Blanchett betalar bara smulor över pengarna tillbaka.

De nominerade för Bästa film är bland annat Gravity, Dallas Buyers Club, The Wolf of Wall Street och American Hustle, men allt tyder på att det blir 12 Years a Slave som premieras. Denna historia om en fri svart man som tillfångatas och säljs som slav har hyllats av allt och alla under hösten 2013 och har snabbt seglat upp på alla topplistor bland annat på IMDb.

Om du vill se Oscarsgalan 2014 live på TV är det Kanal 9 som gäller. Nedräkningen börjar kl. 22:20 och sedan sparkar festligheterna igång på riktigt kl. 02:30.