antepostbettingOm du någonsin hört vadslagningstermen ”Ante Post” och undrat vad det egentligen är så går vi här igenom begreppet och varför det kan vara intressant för dig som spelar på odds.

Termen ”ante post” kommer från idén om att långt innan starten försöka avgöra utfallet av den händelse du spelar på – t ex vilken häst som kommer att vinna – långt innan hästarna går till start (post). Ante post innebär alltså att tippa på ett hästlopp, eller någon annan idrottshändelse, som kommer att äga rum någon gång en bit in i framtiden.

Ante post betting är förmodligen vanligast för hästkapplöpning, men det förekommer även i fotbollsvärlden – speciellt i början av fotbollssäsongen när folk tippar på lag de tror kommer att vinna ligan eller cuppen. Det är också vanligt att spelare ägnar sig åt ante post betting rörande nästa vinnare av World Cup (fotbolls-VM). Andra exempel på populära marknader för ante post betting är politik (valresultat), golf och tennis (vinnare av större turneringar).

Varför ägna sig åt ante post betting?

Många tippare ser ante post betting som slöseri med tid. Varför ska jag satsa pengar på något som ligger ett år in i framtiden när jag istället kan vänta elva månader och skapa mig en bättre bild av de omständigheter som råder då? En häst eller nyckelmedlem av ett fotbollslag kan bli skadad, en ny rival kan dyka upp i sista stund, till och med något så oväntat som väder som inte alls är normalt för årstiden kan påverka utgången, särskilt i ett hästlopp där markförhållanden kan vara avgörande.

Det är sant att allt detta är exempel på stora risker, men anledningen till att personer som ägnar sig åt ante post betting är villiga att ta risken kan sammanfattas med ett enda ord – värde.
Ante post betting ger dig mycket bättre odds, eftersom vadslagningsbyrån vet att så mycket kan gå fel under perioden som löper från att du har satsat dina pengar tills att händelsen äger rum.

Ett exempel på det värde som kan fås genom ante post betting rör New Approach, hästen som vann Derby år 2008. Tränaren Jim Bolger hade angett att hästen inte skulle delta i loppet och ante post bets verkade vara döda. Trots detta drog några sluga tippare fördel av det odds på 209/1 som fanns tillgängligt hos Betfair. Bolger glömde ta bort sin häst från loppet och beslöt sig därför i sista stund för att låta hästen delta i loppet ändå. New Approach vann med en halv hästlängd (med ett startpris på bara 5/1) och de tippare som hade satsat pengar på detta gick plus ordentligt.

Hur kan man göra vinnande vad så långt i förväg?

Varje spelare har sin egen strategi för ante post betting, men en bra början är att identifiera nyckeltrender. Hästkapplöpning är ett bra exempel på denna strategi – folk som ägnar sig åt ante post betting här brukar ofta ta hänsyn till de senaste 10-20 vinnarna av ett lopp och ta en titt på deras egenskaper. Att identifiera trender bland dessa hästar gör det möjligt för dig att minska ned fältet till ett lägre och mer lätthanterligt antal och hitta hästar med rätt profiltyp som sedan kan undersökas vidare.

Kanske var det så att majoriteten av de senaste 20 vinnarna tillhörde en viss åldersgrupp, vilket tyder på att du bör satsa på en ung eller mogen häst? Kanske följde de ett särskild förberedelsemönster, vad gäller antalet lopp som ledde fram till vinnareventet eller en viss period av vila, borta från banan? Har en majoritet av de senaste vinnarna en liknande stamtavla?

Kort och gott, ante post betting ger spelaren bättre odds och upprätthåller intresset för en serie, tävling eller turnering under lång tid.