Tio Tidningars tips är ett välkänt begrepp för dig som spelar Stryktipset och Måltipset hos Svenska Spel. Det är just Svenska Spel som arrangerar denna slags tävling mellan tio utvalda tidningar varje år. Lite intressant är att konceptet har funnits i olika skepnader ända sedan 1960-talet.

Idén bakom Tio Tidningars Tips är att ge spelarna en grund att stå på när de ska komponera sina kuponger för Stryktipset och Måltipset. För Stryktipset sätter tidningarna ett tecken per match för att på så sätt skapa en enkelrad. För Måltipset ska tidningarna sätta ihop en kupong med åtta val och således även här skapa en enkelrad. Det finns självklart inget som hindrar tidningar från att presentera flera olika system för sina läsare, men i Svenska Spels tävling är det enkelraderna som fungerar som tävlingsbidrag.

Det sammanlagda resultatet av de inlämnade raderna presenteras bland annat på väggtidningar hos ombuden, på Text-TV och givetvis också på Svenska Spels webbplats. Om man spelar på nätet går det också att stjäla Tio Tidningars tips rakt av genom ett snabbt klick.

Det finns en del prestige i att vinna tävlingen, men det finns också en mer oegennyttig aspekt. Vinnarna av Tio Tidningars Tips för Stryktipset och Måltipset får nämligen möjligheten att skänka en slant till valfri idrottsförening.

Deltagande dagstidningar

Det tio tidningar som ingår i Svenska Spels panel inkluderar både större landstäckande dagstidningar, dagstidningar med mer lokal anknytning, två renodlade speltidningar samt en mediaproducent. Speltidningarna är Vi Tippa och Dagens Spel. Sistnämnda är en tjänst för väggtidningar som många spelombud använder sig av. OTW är en mediaproducent som tar fram innehåll till bland annat nättidningar. För 2015 är det följande aktörer som ingår i panelen:

  • Aftonbladet
  • Borlänge Tidning
  • Dagens Nyheter
  • Dagens Spel
  • Dala-Demokraten
  • Expressen
  • OTW
  • Skånska Dagbladet
  • Sydsvenska Dagbladet
  • Vi Tippa

Statistik för Stryktipset

Sett över tid prickar tidningarna mellan 45-47% av tipsen på enkelraden per år. Det kan översättas med ett resultat på mellan 6-7 rätt. Något år kan någon av deltagarna i panelen sticka ut åt något håll, men generellt är resultaten ganska homogena över tid.

Det krävs ingen mer ingående analys för att se att en träffbild på 45-47% är vad man skulle få på egen hand genom att bara sätta 1 eller 2 efter en snabb titt på de aktuella oddsen för matcherna samt ett X här och där vid risk för målsnåla matcher mellan jämna lag.

Skånska Dagbladet bäst under 2014

Skånska Dagbladet vann den interna poängligan ganska klart för kalenderåret 2014. Sammanlagt lyckades tipparen Leif Johansson träffa rätt på 332 tecken på de 52 tipsomgångarna, vilket ger en träffprocent på cirka 49,1%. Dagens Nyheter, som placerade sig sist i tabellen, hade en träffprocent på magra 45,9%.

För Måltipset gick det inte lika bra för Skånska Dagbladets mästertippare. I den rankingen blev det en mindre hedrande niondeplats. Här var det i stället Vi Tippa som gick hem med segern.

Resultatet för Stryktipset 2014:

1. Skånska Dagbladet: 332 rätt
2. Aftonbladet: 326 rätt
3. Vi Tippa: 324 rätt
4. Borlänge Tidning: 323 rätt
5. OTW: 322 rätt
5. Sydsvenska Dagbladet: 322 rätt
6. Dala-Demokraten: 319 rätt
7. Expressen: 318 rätt
8. Dagens Spel: 316 rätt
9. Dagens Nyheter: 310 rätt