prohockeyFör den som gillar att ägna sig åt betting kan en prenumeration på en eller flera sporttidningar inom favoritsporterna vara en mycket bra investering, förutsatt att man ser till att välja rätt tidningar för ändamålet.

Nu för tiden är ju sportresultat tillgängliga på internet i samma ögonblick som eventet är över, och mängder av statistik ligger också uppe för allmän beskådan. Sportnyheter hinner publiceras online, dissekeras på Twitter och delas på Facebook snabbare än vad det tar för en papperstidning av torka efter trycket.

De sporttidningar som har lyckats överleva och frodas i detta nya klimat är därför de som har mer att erbjuda än ytliga nyheter, resultatredovisningar och rankningslistor. Det är sporttidningar som inte drar sig för grävande journalistik, initierade analyser och oväntade infallsvinklar – just sådan information som kan vara av gagn för den bettare som vill skaffa sig en grundmurad förståelse för spelet och mer korrekt kunna förutsäga vad som är på väg att hända.

I en värld där kvällstidningarna hellre skriver om LeBrons eventuella romanser än hans prestationer på planen finns det fortfarande sporttidningar där skickliga intervjuare får ut det bästa ur idrottare, tränare och alla de andra aktörer som är viktiga för idrotten. Den som vill förstå sig på spelet och korrekt kunna avgöra hur det kommer att gå i olika event behöver tidningar som klarar av att leverera reportage som innehåller något annat än skvaller, premiärbilder och lösrykta spekulationer.

Det är därför man bör gå omsorgsfullt till väga när man väljer vilken eller vilka sporttidningar man ska läsa. Vi har alla begränsningar vad gäller tid, energi och budget så det gäller att lägga sitt krut där man får mest valuta för pengarna. Som bettare bör man undvika sporttidningar som har ett starkt fokus på att bara rabbla resultat och statistik (sånt kan man hitta gratis på internet numera) och istället välja sporttidningar som sätter in statistiken i ett sammanhang, som letar upp och belyser intressanta poänger i ett hav av tillgänglig data och som har koll på både historia, nutid och framtid och insikt i hur de hänger ihop med varandra.

Läs mer om olika Sporttidningar

Auto Motor & Sport
Auto Motor & Sport är en svenskspråkig biltidning som utkommer varannan vecka (26 nummer per år). Den finns i välsorterade tidningsbutiker och går även att prenumerera på. Den som prenumererar får papperstidningen hemskickad + tillgång till en digital tidning.
Baseball Digest
Svenska tidningar brukar inte direkt ägna några spaltmeter åt baseball, men som tur är finns Baseball Digest som ett ljus i mörkret för alla baseballintresserade svenskar. Baseball Digest ges ut i USA men går att prenumerera på och få skickad till Sverige. Det finns ingen svensk upplaga utan man får läsa på engelska. Tidningen utkommer med sex nummer per år.
Black Belt Magazine
Black Belt Magazine är en tidning om kampsport och stridskonst, inklusive Mixed Martial Arts (MMA). Tidningen är på engelska, men det går att prenumerera och få den skickad till Sverige. Ibland dyker den även upp i välsorterade svenska tidningsbutiker. Black Belt Magazine kommer ut med 12 nummer per år (ett per månad). Värt att nämna är att vissa prenumerationserbjudande via svenska förmedlare endast omfattar sex stycken nummer per år.
Boxing Monthly
Boxing Monthly är en brittisk boxningstidning som kommer ut en gång per månad. Fokus ligger på proffsboxning, inte amatörboxning. Det går att prenumerera på Boxing Monthly och få den skickad till Sverige. Det finns ingen svensk version, så man får läsa på engelska. Tidningen kommer ut den sista torsdagen i varje månad. Den är i A4-format med fyrfärgstryck, och ett normaltjockt nummer består av 64 sidor. Boxing Monthly publiceras av Topwave Ltd.
Boxing News
Boxing News är en boxningstidning som kommer ut med 51 nummer per år. Den är på engelska och ges ut i Storbritannien, men det går att prenumerera och få tidningen skickad till Sverige. Boxing News grundades redan år 1909 och är därmed en av världens äldsta boxningstidningar.
Champions
Champions är den officiella tidningen för UEFA Champions League. Tidningen är på engelska och ges ut i Storbritannien, men kan man prenumerera på den från Sverige och få den skickad hit.
ESPN The Magazine
ESPN The Magazine är en engelskspråkig tidning som publiceras av ESPN i USA. Det går att prenumerera på tidningen från Sverige, men det finns inte någon svenskspråkig upplaga. ESPN The Magazin hade premiär år 1998 och kommer ut med 26 nummer per år (ett nummer varannan vecka).
Goal
Goal (GOAL) är en fotbollstidning som fokuserar på europeisk fotboll samt stora internationella fotbollshändelser såsom fotbolls-VM. Här finns mycket information om Europas stora fotbollsligor, särskilt Premier League, Serie A och Primera División (La Liga).
Icing
Icing – Crossing Lines är en svensk hockeytidning som fokuserar på NHL. Tidningen ges ut på svenska och utkommer med fyra nummer per år (slutet av september, kring jul, mars/april och början av juli). Varje nummer omfattar cirka 100 sidor.
Klubb 33
Klubb 33 är en svenskspråkig sport- och speltidning som ges ut av företaget Klubb 33 AB (grundat år 2013). Tidningen har fokus på fotboll och trav, och innehåller reportage, intervjuer, speltips, med mera. Speltipsen rör vanligen V75 hos ATG, samt Stryktipset och Europatipset hos Svenska Spel.
Offside
Offside är en svenskspråkig fotbollstidning som utkommer med sex nummer per år. Det går att prenumerera på Offside, och tidningen går även att köpa i välsorterade tidningsbutiker.
Pro Hockey
Pro Hockey är en internationell ishockeytidning som getts ut sedan år 1992. Pro Hockey inriktar sig på NHL (National Hockey League) och har därmed fokus på Nordamerika snarare än Sverige. Gillar man att betta på NHL är Pro Hockey en riktig guldgruva eftersom de blandar hårda fakta och resultatredovisningar med djuplodande reportage och analyser.
Race Magazine
Race Magazine är en svenskspråkig tidning om motorcross, enduro, speedway, trial, isracing, med mera. Tidningen ges ut av Eksjö Publikation AB och utkommer med hela 18 nummer per år. Jonas Hagren är chefredaktör.
Rugby World
Rugby World är en engelskspråkig tidning om rugby. Den variant av rugby som Rugby World handlar om är rugby union, inte rugby league. Det går att prenumerera på Rugby World och få den skickad till Sverige, men tidningen finns inte tillgänglig på svenska utan endast på engelska. Rugby World utkommer med tolv nummer per år (ett nummer per månad).
Slam
SLAM är en engelskspråkig baskettidning som ges ut i USA. Det går att prenumerera på SLAM och får den skickad till Sverige. Det finns inte någon svensk upplaga av SLAM, däremot en kinesisk (SLAM China) och en filipinsk (SLAM Magazine Philippines).
Svenska Tennismagasinet
Svenska Tennismagasinet är en svenskspråkig tidning om tennis. Svenska Tennismagasinet skriver om både svensk, utländsk och internationell tennis på alla nivåer, och vänder sig både till personer som själva spelar tennis och till personer som tycker om att titta på och betta på tennismatcher.
The Ring
The Ring brukar kallas för ”boxningens bibel” och har kommit ut ända sedan år 1922. The Ring har under sin långa historia gjort allt från att avslöja boxningsskandaler till att föra okända men lovande boxare ut i rampljuset, och tidningen har definitivt hjälpt till att sprida den moderna boxningens popularitet världen över.

7 tips för bettare som vill använda sig av sporttidningar för att öka sin edge

När man är nybörjare på sportsbetting är det bäst att inte splittra upp sig allt för mycket utan fokusera på något visst område och lära sig mer om det. Ofta räcker det inte med att välja en viss sport, utan man bör koka ned det hela ännu mer, till exempel till någon viss liga.

Välj sedan en eller flera sporttidningar som har en bra täckning av just denna liga. Om du till exempel har bestämt dig för att spela på Premier League bör du undvika sporttidningar som försöker täcka in hela världens fotboll och som bara levererar ytliga reportage om allt från fotbolls-VM till danska kuppmatcher. Att en tidning är bred innebär dock inte nödvändigtvis att den är dålig – det finns tidningar som lyckas få med både djup och bredd samtidigt. Man bör dock vara omsorgsfull i sina val så att man inte sitter där med diverse prenumerationer på sporttidningar som bara ägnar några ynka spaltcentimeter åt ens favoritområde i varje nummer.

När man börjar känna sig mer varm i kläderna – och tydligt kan se att man går plus över tid med sitt bettande – kan det vara läge att utöka sitt specialområde med någon ny liga eller kanske till och med någon annan sport. Återigen gäller det då att välja sporttidningar med omsorg.

Kontrollera att den tidning du är intresserad av passar ihop med det specifika området du planerar att satsa pengar på. Om du till exempel vill spela på europeisk hockey är en hockeytidning som ägnar 90% av sidorna åt NHL inte det bästa valet.

Är du ovan vid att läsa på något annat språk än svenska? Våga gå utanför din bekvämlighetszon. Trots att så många svenskar ständigt lyssnar på musik, ser filmer och spelar spel på utländska språk (framförallt engelska) finns det fortfarande ett starkt inre motstånd hos många som hindrar oss från att plocka upp en engelskspråkig sporttidning. Det är som att vi på just den punkten har fastnat i våra 7-åriga jag som ännu inte hade lärt sig så många engelska ord och behövde läsa svenska sporttidningar för att förstå något.

Att börja läsa sporttidningar som inte finns tillgängliga på svenska kan öppna upp en helt ny värld av information för bettare, särskilt om man är intresserad av att betta på utländska event. Det finns inte särskilt många svenska sporttidningar som kan slå de engelskspråkiga på fingrarna vad gäller områden som basket, baseball, proffsboxning, NHL, MMA, med mera.

Genom att läsa högkvalitativa utländska tidningar kan man dessutom skaffa sig ett litet övertag gentemot de svenska bettare som nöjer sig med svenska nyhetsmedia och information som översatts till svenska.

Provläs flera olika sporttidningar innan du tecknar dig för någon längre prenumeration. Många tidningar erbjuder korta prenumerationer, till exempel tre nummer, så att man kan provläsa en tidning innan man gör några längre åtaganden. När man väl har hittat en tidning man kan tänka sig att fortsätta läsa lönar det sig ofta att teckna en årsprenumeration, och det minskar också ned den personliga administrationen kring prenumererandet.

Jämför priser på prenumerationer innan du fattar något beslut. Ibland är det billigast att gå till tidningens egna sajt och teckna en prenumeration där och ibland är det tvärt om billigare att gå via ett ombud. Glöm inte att inkludera eventuella fraktkostnader och övriga kringkostnader när du gör dina jämförelser, annars får du inte någon rättvis bild av prisläget.

Däremot bör man inte fästa alltför stor vikt vid de små presenter som ofta delas ut ut till nya tidningsprenumeranter. Fråga dig själv om det här verkligen är en produkt du vill ha och kommer att använda, och vad det i så fall skulle kosta att köpa den direkt istället. Kan du få din prenumeration billigare någon annan stans genom att avstå från välkomstgåvan? Är produkten så bra att den motiverar att teckna en dyrare prenumeration?

Om du börjar prenumerera på en viss tidning, kommer du att få något mervärde i form av tillgång till låst material som går att nå i datorn, i mobilen och/eller på surfplatta? Vissa sporttidningar har riktiga guldgruvor tillgängliga online som bara prenumeranter kan komma åt.

Det spelar ingen roll hur fantastisk en sporttidning är om du aldrig tar dig tid att läsa den. Ta dig en funderare på vid vilka tillfällen du har tid att läsa tidningen, och se till att den finns på plats när sådana tillfällen inträffar. De flesta av oss har små luckor i vardagen då vi faktiskt skulle ha tid att läsa något som verkligen intresserar oss istället för att slösa bort tiden på saker vi egentligen inte bryr oss om.

Är badrummet ditt Fortress of Solitude i en stressig vardag? Se till att tidningen finns där. Gillar du att läsa innan du somnar? Placera tidningen på nattduksbordet och gå och lägg dig i vettig tid istället för att slösurfa och titta på teve. Pendlar du med allmänna färdmedel till jobbet? Ta med tidningen och läs den istället för att uppdatera Facebook femtioelva gånger i telefonen. Ägnar du kvällarna åt meningslöst tevetittande som egentligen inte ger dig något? Placera tidningen någonstans där du inte kan undgå att se den när du kapsejsar i tevesoffan, så att du blir påmind om att du faktiskt hellre vill läsa en riktigt bra sporttidning än se Ernst snickra på ytterligare ett sommartorp.