spelborsNär spelbörser som Betfair började dyka upp på nätet för ett drygt decennium sedan innebar det en revolution för bettingvärlden. Trots att över tio år har gått finns det många som fortfarande inte riktigt förstår hur spelbörserna fungerar och som därför går miste om alla de fördelar som denna innovativa och spännande spelform innebär. Om du är en av dessa spelare och vill lära dig om hur man satsar på spelbörser, läs vidare.

‘Backing’ och ‘Laying’ på spelbörser

En viktigt skillnad mellan spelbörser och vanliga spelbolag  är möjligheten att inte bara satsa på en vinnare utan också på en förlorare.

‘Backing’ är en term som används när man satsar pengar på en spelare, lag etc som man tror ska vinna. Detta är den spelform som erbjuds av vanliga vadslagningsbyråer som William Hill. ‘Laying’ ‘är en term som beskriver vad vadslagningsbyrån gör – satsar pengar på att en spelare, lag etc inte ska vinna.

Låt oss ponera en fotbollsmatch mellan Lag A och Lag B. De finns tre möjliga resultat: Lag A vinner, Lag B vinner, det blir oavgjort. Om jag väljer att ‘backa’ Lag A vinner jag på min satsning om Lag A vinner. Om Lag B vinner eller det blir oavgjort förlorar jag min insats. Om jag istället skulle ägna mig åt ‘laying’ satsar jag pengar på att Lag A inte ska vinna. Jag vinner alltså inte bara om Lag B vinner, utan även vid oavgjort. Traditionellt har ‘laying’ varit något som endast vadslagningsbyråer har kunnat ägna sig åt. När de tar emot din ‘backing’ av Lag A innebär det ju att de får behålla dina pengar om Lag B vinner eller det blir oavgjort.

Varför är detta viktigt?

Möjligheten att ägna sig åt både ‘backing’ och ‘laying’ är en massiv fördel när man ägnar sig åt sportvadslagning, och det är anledningen till att en sportbörs är bättre för spelaren än en traditionell vadslagningsbyrå.

Att ha dessa två möjligheter ökar flexibiliteten för spelaren. Låt oss ponera att du tror starkt på att Lag A inte är tillräckligt bra för att vinna fotbollsmatchen mot Lag B, men är osäker på om matchen kommer att sluta oavgjort eller om det blir vinst för Lag B. Att gå till en traditionell vadslagningsbyrå som William Hill är inte idealt i denna situation, utan ett besök hos Betfair eller annan spelbörs är vad du behöver göra för att kunna ägna dig åt ‘laying’ av Lag A.

En annan fördel med att vända sig till en spelbörs istället för en traditionell vadslagningsbyrå är det värde som erbjuds. När du går till ett spelbolag som William Hill kan du bara spela i enlighet med deras priser. Det är givetvis möjligt för en hängiven spelare att leta runt och jämföra oddsen mellan många olika spelbolag, men den som går direkt till en spelbörs får omedelbart tillgång till tusentals människor som har olika uppfattningar om vad som är den troliga utgången av en viss sporthändelse, och sannolikheten är därför hög att du träffar på någon som är villigt att ge dig ett bättre pris än hos det traditionella spelbolaget.

Vad menas med trading?

Spelbörserna började kallas för spelbörser av media eftersom de påminde om aktiebörser. Istället för att köpa och sälja aktier ägnar man sig åt köp och försäljning (‘backing’ och ‘laying’) av resultatet på sporthändelser. Detta har skapat termen ‘sports trading’ (sporthandel).

Spelbörser tillåter spelare att fortsätta satsa pengar även efter att ett visst event (till exempel en match) har startat. Låt oss ponera att du inför en hästkapplöpning satsade 10 kronor till oddset 18.00 på att en viss häst skulle vinna. När 200 meter återstår av loppet ligger din häst tre hästlängder framför närmsta konkurrenten, men du kan se att den börjar bli riktigt trött. För närvarande har den ett odds på 3.00. Du kan nu givetvis fortsätta att se loppet utan att göra något alls. Om din häst lyckas behålla ledningen får du 180 kronor tillbaka (170 kronor i vinst), och om den blir trött och förlorar blir du av med de 10 kr du satsade. Ett alternativ till att inte göra något alls är att göra en ny satsning. Du kan välja att ‘lay’ din häst till oddset 3.00 och se till att du går plus oavsett vad som händer. Om du erbjuder att ta emot någons 60 kr satsning till oddset 3.00 kan du se till att du är garanterad en vinst på 50 kr.

Det du kan tvingas betala efter att ha accepterat en 60 kr satsning till oddset 3.00 är 120 kr. Spelaren måste ge dig 60 kr för att få göra satsningen, och om spelarens satsning visar sig vara rätt måste du ge tillbaka 180 kr. Du får alltså 60 kr, betalar ut 180 kr, och har förlorat 120 kr.

Om hästen du hade satsat 10 kr på förlorar blir du av med din 10 kr satsning, men å andra sidan får du behålla de 60 kr som den andra spelaren satsade på hästen. Din vinst är 60 kr – 10 kr = 50 kr.

Om hästen du hade satsat 10 kr på vinner erhåller du 180 kr. 180 kr – 10 kr = 170 kr i vinst på den satsningen. Du måste dock betala ut vinst till den personen som hade satsat 60 kr till oddset 3.00. Du har fått 60 kr från den personen, betalar ut 180 kr och har gått 120 kr minus på den satsningen. Din 10 kr satsning har gett dig 170 kr i vinst. Att du tog emot 60 kr satsningen har gett dig en förlust på 120 kr. 170 kr – 120 kr = 50 kr. Du har alltså gjort 50 kronor i vinst totalt.

Att ägna sig åt trading på spelbörser är en mycket bra spelform och det finns gott om enkla tradingstrategier tillgängliga för den som vill komma igång. Det finns även redskap man kan använda sig av för att göra tradingen på spelbörserna ännu enklare (mer om detta i framtida artiklar!).

Vad är nackdelen med spelbörser?

Spelbörser som Betfair tjänar pengar genom att ta ut en kommission/avgift. Hur avgiften tas ut varierar mellan de olika spelbörserna, men kommissionen är vanligen en viss procentandel av den vinst du gör på en satsning. Detta är vad man måste betala för att få dra nytta av att sajter som Betfair för tusentals spelare samman och gör det möjligt för oss att spela mot varandra.

I många fall lönar det sig att spela hos en spelbörs trots avgiften, eftersom de odds man får ofta är så pass mycket bättre än vad man får hos en traditionell vadslagningsbyrå. När det gäller brittisk hästkapplöpning är det till exempel inte ovanligt att Betfairs startpriser är 40% bättre än branschsnittet bland vanliga vadslagningsbyråer.

Exempel på spelbörser

Betfair är den största spelbörsen och över 35 miljoner satsningar görs här varje dag. Betfair öppnade sin spelbörs redan år 2000 och är idag den aktör som dominerar spelbörsbranschen. Detta innebär hög likviditet – det är med andra ord enkelt för dig att hitta någon som är villig att ta emot din satsning på det sportevent du vill spela på. Deras avgift startar på 5%, men ju mer du använder dig av Betfair desto lägre blir procentsatsen.

Ett alternativ till Betfair är Betdaq. Kommissionen börjar så lågt som från 2,5%. Spelare som väljer Betdaq framför Betfair brukar prisa sajtens layout samt den låga kommissionen. Ibland har dock Betdaq lite dålig likviditet för mer ovanliga sporthändelser. World Bet Exchange, WBX, är ett annat populärt alternativ. Kommissionen startar mellan 3% och 5% beroende på vilket marknad du spelar på. Precis som hos Betdaq kan man drabbas av dålig likviditet.