maracanaSpelbolag erbjuder idag mängder av spelmarknader och förutom att spela på 1×2 eller resultat finns många ytterligare alternativ. En intressant aspekt i detta är att marknaderna överlappar varandra och då inbjuder till närmare granskning i form av oddsjämförelser.

I denna artikel ska det som exempel jämföras värde på ett spelobjekt kring oddssättningen för Rätt resultat kontra Hur vinns matchen i Fotbolls-VM 2014. Det senare erbjuds bland annat av bet365 och vi tar som exempel morgondagens åttondelsfinal i VM: Holland-Mexico.

Jämförelse av två spelmarknader

Detta är en match som på förhand förväntas bli jämn och det är sedan tidigare känt att utslagningsmatcher i VM-slutspel har en tendens att bli målsnåla och sluta oavgjort. Det finns olika möjligheter att spela på denna match ifall man tror på ett oavgjort resultat vi ska fokusera på spelmarknaderna som nämndes ovan.

Spelar vi på de vanligaste resultaten för oavgjort, 0-0 och 1-1, får vi oddsen 9.00 respektive 6.00 (alla odds som nämns i texten är från bet365).

Spelar vi på att matchen avgörs genom straffsparksläggning får vi oddsen 12.00 (Holland) respektive 13.00 (Mexico). Vi väljer här att spela på både och vilket ger ett snittodds på 12.50.

Detta innebär om vi jämför spelen för marknaderna får vi:

Resultat: 0-0 (insats 100 kr), 1-1 (insats 100 kr). Ungefärlig utbetalning vid rätt resultat ger nettovinst 650 kr.

Hur vinns matchen: Straffläggning Holland (insats 100 kr), Straffläggning Mexico (insats 100 kr). Ungefärlig utbetalning vid rätt resultat ger nettovinst 1150 kr.

Det intressanta här är att vi får nästan dubbelt så mycket om vi spelar på oavgjort med de valda betingelserna för Hur vinns matchen mot om vi satsat på resultat. Frågan är då om det senare är mindre sannolikt än det förra.

Genom att spela på resultat täcker vi bara två oavgjorda-resultat medan vi även täcker till exempel 2-2 om vi spelar på Hur vinns matchen. Och vi får dessutom bättre odds. Vad vi inte täcker är möjligheten att matchen avgörs under förlängning. Frågan blir då hur sannolikt är detta?

Statistik

Vi tar här hjälp av statistik från matcher i de senaste stora mästerskapen i utslagningsfasen.

  • VM 2010 2 matcher oavgjort vid full tid, 2 av 2 gick till straffsparkar
  • EM 2008 2 matcher oavgjort vid full tid, 2 av 2 gick till straffsparkar
  • VM 2006 2 matcher oavgjort vid full tid, 4 av 5 gick till straffsparkar

Även om statistiken bara innefattar tre mästerskap ljuger inte indikationen att när det väl blivit förlängning går det ofta ända till straffsparksläggning.

Avslutande beräkning

För att genomsnittsoddset 12.50 (detta får vi på Hur vinns matchen enligt angivet spel) ska vara lika bra som 7.50 (genomsnittsoddset för resultaten) behöver en match som slutar avgjort gå till straffar i 60% av fallen.

Tror du att det sker oftare bör du välja att spela på att matchen avgörs genom straffsparksläggning i stället för resultat. Egentligen räcker det att du uppskattar chanserna till mindre än 60% eftersom (1) du även får 2-2 och resterande oavgjorda resultat på köpet och (2) den ytterligare aspekten att det lägre oddset för resultaten (6.00) bör inträffa oftare än det högre (9.00), vilket då sänker genomsnittsoddset 7.50 i jämförelse med genomsnittsoddset 12.50 som består av två mer lika odds.

En ytterligare referens är 1×2-marknaden. Att spela x i matchen Holland-Mexico ger oddset 3.50 på samma spelbolag. Samma jämförelse kan göras med denna spelmarknad givetvis. Om via har 200 kr kan vi antingen spela på x och eventuellt vinna netto 550 eller spela 100 kr på både Holland och Mexico efter straffar och då vinner vi netto antingen 1100 eller 1200. Mer än det dubbla med andra ord.

Slutsats

Om man efter denna analys ställer

Resultat: 0-0 och 1-1 – odds 9.00 respektive 6.00

mot

1×2: x – odds 3.50

mot

Hur vinns matchen: Straffläggning Holland och Straffläggning Mexico – odds 12.00 respektive 13.00

ser det tredje alternativet mest intressant ut i jämförelsen.