Detta är den första artikeln i en artikelserie som vi hoppas kommer att hjälpa dig att gå mer plus på lång sikt när du ägnar dig åt sportvadslagning. I denna första artikel ska vi ta en närmare titt på specialisering – att fokusera sig på ett visst område eller marknad för att maximera sina möjligheter och reducera förlustbringande vadslagningsvanor.

Fokusera din tid och dina ansträngningar

Såvida du inte är ett spelproffs som försörjer dig på betting kommer du förmodligen inte att ha så mycket tid att ägna åt betting varje vecka. Att undersöka, lokalisera och göra satsningar tar tid och energi och det är därför en bra idé att fokusera på ett visst område. Vadslagningsbyråerna har hängivna specialister anställda för varje område och vad vi spelare letar efter är vad vi anser är felbedömningar gjorda av dem, så det gäller att vara minst lika insatt som de är.

Om du försöker hitta värdefulla satsningsmöjligheter för en massa olika sporter eller marknader kommer det att bli mycket svårt för dig att hålla dig mer insatt än vad vadslagningsbyråns specialister är. För att ha bäst chans att gå plus på sikt bör du specialisera dig. På så sätt kan du skaffa dig ett informationsövertag och se till att behålla det.

Att försöka hålla sig a jour med många olika sporter är riskabelt. Utebliven research och analys för någon av sporterna kan resultera i att du missar viktig information och gör felaktiga antaganden om hur bra en viss satsning är. Det samma gäller även inom varje enskild sport. Det är till exempel vanligt att de engelsmän som försörjer sig på att spela på hästar inriktar sig helt på National Hunt eller flat racing. Det är också vanligt att de aldrig gör vissa typer av satsningar, såsom handicaps, utan fokuserar en på en eller några få sorters satsningar. Storleken på fältet eller ett lopps värde kan också användas för att filtrera fram de mest lämpade satsningsalternativen. Ju mindre tid man har att lägga på betting, desto viktigare blir det att specialisera sig ordentligt.

Minska dina förluster

En fördel med att specialisera sig är att man kan upptäcka och eliminera vissa förlusttrender. Ponera att du spelar på fotboll och försöker hitta vinnare under hela veckan. En snabb analys av dina resultat visar att du går plus över tid på Engelska och Skotska Premier League, men går jämt upp på Football League och gör rejäla förluster när du lockas att försöka dig på Spaniens La Liga. Efter att ha gjort denna analys kan du sluta satsa pengar på spanska matcher. Detta minskar inte bara dina förluster utan frigör också tid som du kan lägga på att bli ännu bättre på de områden där du redan går plus.

Att regelbundet analysera sina bettingmönster är en perfekt metod för att upptäcka var man är mest lönsam och var man läcker pengar. Självanalys är inget man ska ägna sig åt en gång och sedan vara nöjd, utan det är något man regelbundet måste tillgripa om man vill fortsätta ta vadslagningsbyråernas pengar. Det finns en del vadslagningssajter online, till exempel Betfair, där du kan ladda ned din spelhistorik – en bra början för dig som inte har fört anteckningar tidigare.

Olika sorters satsningar

När man analyserar sina prestationer bör man inte glömma bort att titta på vilka sorters satsningar man gör och om det finns något man bör justera. Du kan till exempel upptäcka att trots att matchresultat är ditt favoritvad går du mer plus på dina satsningar på Asian handicap och över/under mål. Du kan också upptäcka att vissa sorters satsningar läcker pengar ur ditt spelkonto och att du därför bör undvika dem eller se till att göra mer research på området.

Slutsatser

Att specialisera sig på en viss sport, tävling eller spelmarknad kan ha en markant positiv effekt när man ägnar sig åt betting. Det handlar inte bara om att koncentrera sin tid och energi på lönsamma områden utan minst lika mycket om att reducera sina förluster genom att hålla sig borta från vissa vad. En tippare som vill gå plus över tid kan ta ett stort steg på framåt genom att analysera vad som fungerar och vad som inte gör det.