Vill du öka dina vinstchanser när du spelar på fotbollsodds i VM- och EM-sammanhang? Här tittar vi på en enkel men väl underbyggd strategi som har tjänat en av våra medarbetare mycket väl flera gånger!

Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Bayer München – det är några av lagen som säsong efter säsong brukar vinna en stor majoritet av sina matcher. Det överväldigande vinstfacit som dessa lag har lockar fram frågan: vore det möjligt att spela konsekvent (dvs. varje match) på ett eller flera topplag och samtidigt gå med vinst?

För att prova detta har de spanska lagen FC Barcelona och Real Madrid valts för en undersökning. Bland de största fotbollsligorna är det få som domineras så fullständigt av bara två lag. Sedan säsongen 1989-1990 har titlarna fördelat sig enligt följande:

FC Barcelona: 11 stycken
Real Madrid: 8 stycken
Övriga lag: 4 stycken

I La liga som den spanska ligan kallas ingår 20 lag, dessa möts i dubbelmöten under en säsong vilket resulterar i 38 spelomgångar. Hur många matcher vinner då Barcelona respektive Madrid per säsong? Om vi på nytt ser tillbaka från och med säsongen 89-90 har Barcelona vunnit 23,5 matcher (61,8%) i genomsnitt medan Madrid vunnit 22,9 matcher (60,3%) i genomsnitt per säsong.