En nyckelfaktor som många oddsspelare tar hänsyn till innan de lägger ett spel är lagets form, dvs hur har laget presterat på sistone? Det finns dock andra variabler som kan ha stort inflytande på de startande spelarna – såsom trycket från tiotusentals högljudda supportrar. Här tittar vi även på hur lagets motivation påverkar och vad som i sin tur påverkar motivationen.

Form är utan tvekan en viktig faktor, men inte på så vis att en period av bra eller dåliga resultat kan förutsättas fortsätta. Snarare är det så att en rad enkla vinster kan göra ett lag slappt, samtidigt som en rad förluster kan öka lagets segerhunger. Form är inte bara viktigt i sig utan kan också ha en enorm påverkan på ett lags motivation.

Exempel på form kontra motivation – Arsenal 2011/12

Ett bra exempel är Arsenals resultat under den tidiga delen av säsong 2011/12. De samlade på sig flera dåliga resultat på rad, inklusive förluster mot ärkerivalerna Liverpool och Tottenham Hotspur, de fick stryk med 8-2 borta mot Manchester United, och tvingades uppleva den chockartade förlusten 4-3 mot Blackburn Rovers – ett lag som var mitt inne i en riktig förlustperiod.

Mitt i allt detta lyckades Arsenal kämpa sig till en seger borta mot italiens Unidese i en kvalturnering för Champions League. Så hur lyckades Arsenal vinna över ett lag som förra säsongen slutade fyra i Serie A? Hur lyckades de vinna trots att de spelade borta i ett annat land med läktarna fyllda av motståndarlagets fientliga supportrar? Och hur kommer det sig att Arsenal sedan åkte hem och lät Premier Leagues sämsta lag göra fyra mål bara tre veckor senare?

Svaret är enkelt, Arsenal var mycket mer motiverade att vinna kvalturneringen i Champions League. En förlust skulle ha inneburit att Emirates för första gången på många år skulle bli utan top-flight europeisk fotboll och detta skulle ha varit ödesdigert för lagets och supportrarnas tåga. Kampen mot Udinese var en match Arsenal absolut måste vinna, en match som var av mycket större betydelse för klubben än någon av de matcher de förlorade under den tidiga delen av säsong 2011/12.

Ett annat exempel på hur man måste vara försiktig med att tolka form rör också det Arsenal. Arsenals ovan nämnda förluster mot Liverpool, Manchester United och Tottenham skulle – om man tror på kontinuerlig form – ha inneburit att de verkligen var i dålig form när de reste till Chelseas Stamford Bridge i slutet av oktober. I verkligheten plockade Arsenal upp tre poäng i en spännande match som slutade 5-3. Det är inte orimligt att gissa att de tidigare förlusterna hade gjort att de nu desperat ville visa upp sin styrka mot ett förstklassigt motståndarlag.

Motivation i derbymatcher

Motivation är en ännu tydligare faktor i derbymatcher vilket är en anledning till att de ofta producerar förvånande resultat för den som bara tittar på form. Att satsa på att en match ska ha över 2,5 mål skulle till exempel ha varit positivt för din plånbok i alla de senaste sammandrabbningarna mellan Arsenal och Tottenham, där båda lagen har satsat hårt på att attackera. Å andra sidan har inget lag vunnit med mer än två måls marginal i ett Merseyside derby mellan Everton och Liverpool sedan år 2006, utan dessa matcher spelas vanligen mycket tajt oavsett hur formen ser ut för de båda lagen.

Atmosfären runt en stor derbymatch kan ofta leda till häpnadsväckande resultat, såsom Machester Citys 6-1 seger mot sina rivaler från andra sidan staden i English Premier League 2011/12, eller Barcelonas 5-0 krossning av Real Madrid i La Liga 2010/11. För den som bara tittar på formen och de aktuella lagens styrka skulle inget av dessa resultat te sig troligt, men för den skicklige tipparen var det tydligt att hajpen kring de båda matcherna gjorde det värt att ta en chans med de galet höga odds som erbjöds. För de flesta tippare kommer dock resultat som dessa som en total överraskning.

Psykologin i smärtsamma förluster

Värt att tänka på är också att oväntade brakförluster ofta påverkar framtida möten mellan de båda lagen. Av de sex ”El Classico”-matcher som följde på Real Madrids förudmjukande förlust på Nou Camp var det bara en där något av av lagen vann med större marginal än ett mål, och fyra av de sex matcherna slutade oavgjort. Det är rimligt att anta att Manchester United kommer att reagera liknande på sin smärtsamma 6-1 förlust mot Manchester City och spela betydligt tajtare mot City framöver.

Motivation är definivt inte någon exakt vetenskap och det är knepigt att mäta motivation, men det är ändå värt att lägga lite tid på att utvärdera inte bara ett lags övergripande form och form mot motståndarlaget utan – kanske viktigast av allt – hur viktigt resultatet av den aktuella matchen är för dem.

Segerhunger

Om ett lag som redan är garanterade att gå vidare från gruppspelet av Champions League eller World Cup ska möta ett lag som befinner sig på gränsen kan man definitivt utgå ifrån att det senare laget som desperat behöver poängen kommer att vara mer segerhungriga. Det brukar även vara så att möten mellan två lag som redan är garanterade att gå vidare från gruppspelet blir målfattiga. Som exempel kan nämnas Brazilien och Portugals 0-0 match under World Cup 2010.

Vissa fotbollsmatcher betyder helt enkelt mer än andra, och att ta hänsyn till detta är extremt viktigt när man gör en välinformerad förutsägelse om hur det ska gå.