Varje vecka satsas miljontals dollar på fotbollsmatcher och en majoritet av pengarna satsas på högprofilmatcher som får mycket uppmärksamhet i media och fotbollsvärlden, till exempel Premier League matcher i England. Den skicklige tipparen bör dock se längre än näsan räcker och undersöka om det verkligen är på dessa matcher som de bästa satsningsmöjligheterna finns.

Premier League vs. Football League

För den som gillar engelsk ligafotboll ligger förstås Premier League nära till hands, men det kan löna sig att istället ta en titt på de matcher som spelas i de lägre divisionerna. Vadslagningsbyråerna har horder av analytiker anställda för att sätta odds åt dem och en majoritet av resurserna fokuseras på högprofilmatcher – det är ju från dessa matcher som större delen av alla pengar kommer in från tipparna.

En snabb titt på spelbörsen Betfair ger oss ett tydligt exempel. En genomsnittlig match i Premier League har uppemot 1 miljon GBP matchade, samtidigt som en match i League 2 ofta hamnar under 10 000 GBP. Den skillnaden finns även hos vanliga vadslagningsbyråer, oavsett om de tar emot vad på eller utanför internet. Matcher i lägre ligor drar inte in i närheten av så mycket pengar som matcher i toppligorna. Därför är det naturligt för vadslagningsbyråer att fokusera sin tid, sina pengar och sina ansträngningar på att se till att få oddsen rätt för högprofilmatcher där de kommer att ta in miljontals pund. Detta innebär i sin tur att den som försöker hitta bra odds för Premier League har hela kraften hos vadslagningsbyråernas experter mot sig.

Hur är det då med Football League, den liga som ligger under engelska Premier League? Kan tipparen skaffa sig ett övertag där?

Fördelen med lägre ligor

Det är vanligt att vadslagningsbyråer har en fotbollskupong tillgänglig för optimistiska tippare som vill ha lite roligt. Kupongerna brukar ha lockande namn såsom ”Millionaire Maker” och liknande, och använder sig av ackumulatorvinster för att locka till spel. Vadslagningsbyråerna vill att man gör denna typ av satsning och brukar därför göra mycket reklam för dem och lyfta fram dem ordentligt. Eftersom den här spelmarknaden står för en majoritet av vadslagningsbyråernas intäkter från lägre ligamatcher är oddsen justerade genom den typ av satsningar som dessa matcher inkluderas i, det vill säga ackumulatorsatsningar.

När matcher ska inkluderas i 6-pack, 7-pack och liknande är det lämpligt för vadslagningsbyrån att skydda sig själv när oddsen sätts för favoriter i de lägre divisionerna. Så snart oddsen förändras på grund av en specific satsningstyp uppstår värdefulla satsningsmöjligheter för den skicklige fotbollstipparen som är ute efter att dra nytt av alla misstag som vadslagningsbyråns analytiker kan tänkas göra när de sätter matchoddsen.

Vadslagningsbyråer brukar inte oroa sig nämnvärt över tippare som satsar pengar på enskilda matcher och vinner storkovan när favoriten förlorar. Vadslagningsbyråerna har ju gått plus på alla de kuponger som blivit vinstlösa på grund av att favoriten förlorade. Dessutom drar vadslagningsbyråerna nytta av att de tippare som fyller i kupongerna ser 7/10 ligaledare som säkra kort och adderar dem till ackumulatorsatsningen baserat enbart på oddsen (odds som redan är konstlat lågt satta). Win-Win för vadslagningsbyrån – de erbjuder orimligt låga odds, och att oddsen är så låga lockar in naiva tippare som ser en garanterad vinnare.

Så om spelbolagen inte lägger ned särskilt mycket energi när de sätter oddsen för lägre ligamatcher och sedan trimmar eventuella favoriter för att passa kupongen kommer det väl att ske misstag och värdefulla spelmöjligheter kommer att dyka upp? Ja, så är det absolut.

Satsningar med bra värde

Innan du börjar satsa på varenda underdog i engelska League 2 bara för att där finns bra värde, tänk på att omsorgsfull research fortfarande krävs. Vadslagningsbyråer tenderar att prissätta matcher baserat enbart på trender över lång tid, och sanningen är ju att det har fungerat bra för dem under åren som gott. Det innebär dock också att form och skadekriser kan ge dig solida värdesatsningar (eller värdeläggningar). Särskilt under sen vinter och tidig vår kan klubbar ta sig upp ur en formsvacka, något som det kan ta vadslagningsbyråerna några veckor att upptäcka. Det är också vanligt att lag i toppen av divisionen som har börjat tappa fart fortfarande erbjuds till höga odds – ända tills oddsmakarna inser att en skadad målstjärna faktiskt har en stor påverkan på ett lags resultat.

Så i framtiden när du tippar, välj inte automatiskt bort Hartlepool v Colchester, utan lägg tid på att lära känna de lägre ligorna, identifiera formkurvorna och vänj dig vid att vaska fram genuina värdesatsningar från matchoddsmarknaden. Det är visserligen så att mindre information finns tillgänglig för de lägre divisionerna (och för spel utanför ligorna), men det finns ändå en del solida källor att dra nytta av och spel på matcher utanför toppdivisionerna erbjuder definitivt mycket bra värde och goda chanser att gå plus på sikt när man spelar på fotboll.