Om du någonsin har sett vad som verkade vara en riktigt bra satsning förvandlas till en förlust på grund av ett sent mål har du förmodligen önskat att det fanns någon slags funktion som gjorde det möjligt att hämta hem dina vinster innan matchen var över. Denna funktion finns faktiskt, den kallas för Cash Out eller Cash In och erbjuds numera av flera spelbolag på nätet. I framkanten ligger just nu sajterna Betfair och Unibet.

Hur gör man traditionellt för att få pengarna tillbaka?

Konceptet med att ‘casha ut’ har sin grund i att spelbörser som Betfair började dyka upp på internet. Spelbörserna gjorde det möjligt att ”trejda” (eng. trade) en satsning. Om priserna började röra sig uppåt under matchens gång fanns möjlighet att ägna sig åt ‘laying’ (det vill säga satsa emot) för samma resultat till ett lägre pris och därigenom garantera att man gick plus. Här nedan är ett exempel på hur det traditionellt har gått till, och låter det för krångligt behöver du inte oroa dig, vi kommer till hur du gör det på ett superenkelt sätt efter detta!

Du satsar 20 kr på Manchester United när oddset innebär att du dubblar dina pengar vid vinst. Du hoppas alltså på att gå 20 kr plus. Allt verkar gå bra, och när en halvtimme återstår av matchen leder Manchester United med 2-0. Du börjar dock bli nervös, för du har lagt märke till att Manchester United verkar börja slappna av och de har spelat slarvigt de senaste 10 minuterna. Du vill därför ta ut din vinst innan något händer. De odds som erbjuds för Manchester United-seger är nu givetvis låga och har sats till 1.25. För att kunna ta hem dina pengar satsar du mot Manchester United-seger, och du gör det till detta låga odds. (Att satsa mot ett lags seger kallas på engelska för ‘laying’.) Du satsar alltså 20 kr mot Manchester United-seger till oddset 1.25, vilket är samma sak som att acceptera en annan spelares satsning på Machester United-seger till oddset 1.25. Den risk du tar är att tvingas betala 5 kr i vinst till denne spelare.
Om Manchester United vinner får du 20 kr + insatsen på 20 kr. Samtidigt måste du betala tillbaka insatsen 20 kr + 5 kr i vinst till den spelare vars vad du accepterade till det låga oddset. Du har alltså vunnit 20 kr och förlorat 5 kr = du har gått 15 kr plus.

Om Manchester United förlorar blir du av med din 20 kr satsning. Å andra sidan slipper du betala till den spelare vars vad du accepterade till det låga oddset. Du får behålla hans insats på 20 kr. Du har alltså förlorat 20 kr och vunnit 20 kr, och går varken plus eller minus.

Det vad du accepterade när 30 minuter återstod av matchen garanterade att du inte skulle gå minus. Om du hade varit villig att acceptera ett större vad hade du kunnat garantera att du skulle gå plus. Om du till exempel hade accepterat ett vad på 40 kr vid oddset 1.25 skulle du gått plus med 20 kr om Manchester United hade förlorat. (Du skulle förlora 20 kr och få behålla 40 kr = 20 kr plus.) Å andra sidan skulle en Manchester United-seger bara ha gett dig 10 kr i vinst, eftersom du skulle ha vunnit 20 kr och tvingats betala 10 kr till den andre spelaren.

I verkligheten brukar dock spelbörser ta ut en kommission på några procent, något som inte har räknats med i exemplen ovan.

Cash Out – ett enklare sätt att få pengarna tillbaka

Om du tycker att ovanstående förklaring var för krånglig för att du ens skulle kunna tänka dig att överväga att utföra manövern under pågående match är den nya cash-out funktion som erbjuds av bland annat Betfair och Unibet vad du behöver.

Genom att trycka på knappen ‘cash-out’ behöver du inte gå igenom processen med att acceptera ett vad från en annan spelare. Ett fönster kommer att öppnas på skärmen och du får där se det bästa pris du just nu kan få om du går med på att casha ut direkt. Uträkningarna syftar till att ge dig maximalt vinst oberoende av resultatet, eftersom det är vad de flesta spelare vill ha. Samtidigt innebär det att den flexibilitet du får genom att själv ägna dig åt ‘laying’ försvinner.

Det kan finnas situationer då du är nöjd med att få tillbaka din insats och gärna låter eventuellt överskott stanna kvar hos spelbörsen så att du har chans att vinna med det. Även detta går att åstadkomma med hjälp av ‘cash-out’-funktionen.

Att använda sig av cash out är särskilt fördelaktigt när händelserna har rört sig i en för dig gynnsam riktning, men funktionen går även att använda för satsningar som har börjat gå utför. Man kan till exempel använda sig av den för att göra sina förluster mindre än vad de skulle bli annars. Ibland är det helt enkelt bäst att erkänna att man inte kommer att vinna och inrikta sig på att minska förlusterna.

Spelbolag där du kan casha ut i förväg

Hos Unibet kallas funktionen för Cash In och erbjudandet visas i en ruta på skärmen. Summan du erbjuds kan vara både större, mindre eller exakt lika stor som din insats. Om du vill acceptera Cash In-erbjudandet klickar du på den röda Cash-In-ikonen till höger om rutan. Pengarna sätts in på ditt spelkonto direkt.

Hos Betfair kallas funktionen Cash out på engelska och Ta hem vinsten nu på svenska. Så snart ett erbjudanden om att använda funktionen finns tillgängligt visas det tydligt på skärmen. Precis som hos Unibet är ett klick allt som behövs för att pengarna ska komma in på ditt spelkonto direkt.

Hos Paf kallas funktionen för Cash-In. Fullständig information om ”Cash-In” funktionen visas i mitten under oddsen på din spelskärm. För att tacka ja och få pengarna insatta direkt på ditt konto behöver du bara klicka på ”Cash-In”-ikonen till höger i rutan under oddsen. Insatsen kommer att ses som betald för det pris som visas och vinsten överförs till ditt spelkonto.